ОСНОВНІ НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ МОВНОЇ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ У МЕЖАХ АКАДЕМІЧНОГО ВІЙСЬКОВОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Пащук, Ю.; Каменцев, Д.; Пасічник, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто призначення, головні аспекти та діючі програми академічного військового співробітництва України з Північноатлантичним Альянсом та Європейським Союзом (ЄС), зокрема, що стосується поліпшення мовної підготовки курсантів ЗСУ. Висвітлено головну мету вказаної мовної підготовки щодо досягнення випускниками вищих військових навчальних закладів України цільових рівнів не нижче стандартизованого мовленнєвого рівня СМР2 відповідно до вимог стандарту НАТО СТАНАГ 6001. Проаналізовано основні переваги, можливості та здобутки академічного військового співробітництва щодо виконання поставлених завдань з удосконалення мовної підготовки курсантів. Визначено основні форми, засоби і механізми впровадження прийнятих програм академічного військового співробітництва, за допомогою яких здійснюється вдосконалення мовної підготовки майбутніх офіцерів. На підставі результатів вивчення ефективності академічного військового співробітництва зроблено висновок про їхній позитивний вплив на покращення мовної підготовки курсантів на основі спрощеного доступу до навчально-матеріальних ресурсів, інтелектуальних здобутків, новітніх технологій навчання та передового досвіду країн-партнерів. За результатами проведеного аналізу визначено основні завдання з подальшого розвитку академічного військового співробітництва для реалізації цілей мовної підготовки майбутніх офіцерів з опанування відповідного рівня володіння іноземними мовами, зокрема англійською, згідно з євроатлантичними стандартами, вимогами у системі Міністерства оборони (МО) України. Завдяки дослідженню визначено наступні орієнтири з розширення академічного військового співробітництва, використовуючи його переваги, ресурси і можливості в інших освітянських сферах.