ЗАСТОСУВАННЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ В ПРОЦЕСІ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ ЗСУ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА - Рижиков, В.; Діденко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто практику використання системного підходу в побудові професійної підготовки майбутніх офіцерів у ВВНЗ та ВНП(ЗВО). Проведено аналіз основних принципів поведінки педагогічної системи, які визначаються самою системою як цілісною організованою множиною військової підготовки, що забезпечує стабільний характер поведінки і досягнення системою ефективних результатів військової освіти. Розкрито базові системи професійної підготовки у ВВНЗ та ВНП(ЗВО), які мають умовний рівень залученості в освітньому процесі. Проте основою є невід’ємність всіх систем у підготовці майбутнього офіцера ЗСУ, а взаємозамінюваність або взагалі відсутність будь-якої однієї системи підготовки веде до непоправних наслідків, результатом яких є не повною мірою сформована готовність офіцера ЗСУ до професійної діяльності. Теоретично готовність до професійної діяльності сформована як знання, навички й уміння, набуті в повному обсязі, але важливим моментом залишається те, чи сформована психологічна готовність до професійних дій під час екстремальної ситуації військової служби. З огляду на викладений матеріал доходимо висновку – підготовка офіцера ЗСУ у ВВНЗ та ВНП(ЗВО) є системною підготовкою. Результат процесу професійної підготовки майбутніх офіцерів у ВВНЗ та ВНП(ЗВО) – високий рівень готовності курсантів до практичної діяльності, якого можна досягти тільки за рахунок упорядкування системи на підставі певних принципів, до яких належать: принцип об’єктивності, комплектності, конкретно-історичного (генетичного) підходу, системності, протиріччя педагогічного досвіду. Це надає можливість цілеспрямовано організувати специфічне функціонування всіх підсистем професійної підготовки майбутніх юристів та їхню ефективну взаємодію відповідно до аспектних та загальних мети та завдань. При моделюванні системного підходу в побудові професійної підготовки у ВВНЗ та ВНП(ЗВО) використовують основні педагогічні системи (види підготовки), що беруть участь у формуванні професійної освіти офіцера ЗСУ. Кожна з них має свою мету і завдання, конкретний зміст, засоби і методи. Оскільки професійна підготовка майбутніх офіцерів ЗСУ є інтеграційним процесом, то формування тих самих п’яти базових систем (теоретична, психологічна, фізична, тренажерна та полігонна, практична (стажування на офіцерських посадах у бойових військових частиках).