ГЕОІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ В МОНІТОРИНГУ ЛІСОВИХ РЕСУРСІВ - Савков, П.; Левінськова, Н.; Бондарчук, Г.; Постарніченко, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Загальна площа лісового фонду України становить 10,4 млн га, із яких 9,6 млн га вкриті лісовою рослинністю. Загалом 15,9 % площі країни вкриті лісами. Цей показник зростає: за 50 років площа лісів зросла на 21 %, майже втричі зріс запас деревини – його оцінюють у межах 2102 млн кубометрів, але цього недостатньо. Сьогодні існує ряд проблем, пов’язаних із лісовим господарством, наприклад: масове знищення лісів, відсутність стратегії розвитку лісів, невисокий рівень використання лісових ресурсів, відсутність достовірної інформації щодо стану біомаси, лісові пожежі. За даними Державного агентства лісових ресурсів України обсяги самовільних рубок упродовж 2005–2010 рр. зменшувались, проте вже в 2011 р. становили 25,1 тис. кубометрів, що на 2,2 тис. більше від попереднього, але ця статистика здійснювалась в основному місцевим населенням, і тому відображає дуже малі обсяги. Найбільшу кількість браконьєрських рубок лісів зафіксовано у Львівській області, наприклад, у 2018 р. самовільно винищено 12047 кубометрів деревини, і показники зростають. Така ситуація з часом може призвести до погіршення стану довкілля, посилення водної та вітрової ерозії, деградації сільськогосподарських угідь. Лісогосподарська галузь одна з перспективних галузей України, для якої доцільно використовувати інструменти геоінформаційних систем, які дають можливість отримати детальну та необхідну інформацію, яка значно спрощує роботу при проведенні досліджень, аналізу та прогнозуванню динаміки розвитку лісового фонду України. За допомогою інструментів геопросторового аналізу відкриваються нові горизонти розвитку та організації лісогосподарського виробництва, контролю та управління лісами на всіх рівнях, а тому впровадження геоінформаційних технологій може не лише заощадити кошти, а й врятувати великі площі лісового фонду та сотні прилежних сіл, селищ і міст. Проблема лісових пожеж – невід’ємний елемент сьогодення, а події квітня 2020 р. вкотре показали, що відсутність активного моніторингу осередків горіння має болючі наслідки. Вогонь знищив майже 40 будинків у відселених селах Острови, Личмани, Середня Рудня, Нижня Рудня та Верхня Рудня, врятовано 45 будівель, постраждало близько 5 % території заповідної території, 11,5 тис. га у південно-західній частині Чорнобильського заповідника. Ці села на Житомирщині відселили після Чорнобилю. У гасінні осередків взяли участь понад 2000 людей і 120 одиниць техніки.