СУЧАСНИЙ ПОГЛЯД НА СИСТЕМУ ОЦІНЮВАННЯ МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАНУ ОСОБОВОГО СКЛАДУ - Алещенко, В.; Невальонний, Є. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті досліджується проблема оцінювання морально-психологічного стану особового складу військових частин Збройних Сил України, в загальній системі морально-психологічного забезпечення діяльності військ (сил). Підкреслено, що система її оцінювання недостатньо розроблена в сучасній військовій теорії і практиці. Новизна полягає у розгляді проблеми, що досліджується, як складної соціальної системи військового призначення. Аналізуються основні її елементи з урахуванням досвіду армій країн – членів НАТО. Зазначається, що основними суб’єктами системи оцінювання морально-психологічного стану особового складу є командири (начальники) та офіцери структур морально-психологічного забезпечення. На підставі аналізу різних підходів до дослідження морально-психологічного стану, визначено що морально-психологічний стан особового складу – як сукупність поточних психологічних можливостей військовослужбовців та військових колективів, націлених на вирішення конкретного завдання є основним об’єктом системи. Розглянуті існуючі методики оцінки морально-психологічного стану особового складу основані на традиційних методах збору інформації та потребують спрощення та автоматизації для якісної обробки та інтерпретації результатів. Наголошується на необхідності удосконалення основних елементів системи оцінювання МПС особового складу військових частин (підрозділів) Збройних Сил України під час підготовки та виконання ними завдань за призначенням та адаптації її до стандартів військового управління НАТО. Визначається, що ефективне функціонування системи оцінювання морально-психологічного стану повинно забезпечити своєчасно збір, узагальнення, інтерпретацію даних щодо моральної готовності та психологічної здатності особового складу військових частин (підрозділів) Збройних Сил України до виконання бойових завдань з метою врахування його під час прийняття управлінських рішень. Надаються обґрунтовані рекомендації щодо удосконалення системи оцінювання морально-психологічного складу особового складу військових частин Збройних Сил України.