ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗМІН ПРОВІДНИХ ПОТРЕБ, ТИПОВИХ ДЛЯ ОСОБИСТОСТІ КОМБАТАНТІВ У РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ПЕРІОД - Карачинський, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Статтю присвячено дослідженню ідентифікації змін провідних потреб, типових для особистості комбатантів у реабілітаційний період. Для дослідження провідних потреб, типових для особистості комбатантів, був використаний метод колірних виборів. Мова йде про потреби, які виявляють основні кольори: потребу в задоволенні і прихильності потребу у самоствердженні потребу в досягненні, володінні, владі потребу в соціальній активності, емоційному залученні. При інтерпретації результатів орієнтація спрямовувалась на першу, другу та сьому і восьму позиції, оскільки мали намір отримати інформацію про основний спосіб дії та мету, до якої прагне досліджуваний, а також його пригнічені потреби. На початковому етапі дослідження в експериментальної групи (ЕГ) основні потреби і тенденції були зосереджені на активності, емоційному залученні і водночас потребі відходу від реальної дійсності. На останньому етапі дослідження провідною залишається потреба в активності, емоційній залученості, зникла потреба у відході від реальної дійсності. На перший план вийшла потреба у відстоюванні власної позиції. Основними потребами контрольної групи (КГ) протягом дослідження були: потреба у глибокій прихильності, тенденція до досягнення зовнішнього захисту та емоційного комфорту; потреба у емоційній задіяності, активності  потреба у спокої, тенденція до пасивності. Порівнюючи три констатувальні етапи експерименту, можемо стверджувати, що провідні потреби досліджуваних КГ майже не змінилися. Однак, на останньому етапі дослідження з’явилися ознаки гармонізації особистості.