ҐЕНДЕРНИЙ АСПЕКТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕМОКРАТИЧНОГО ЦИВІЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ЗА СЕКТОРОМ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ ДЕРЖАВИ - Боброва, Ю.; Бобров, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Ефективне керівництво та управління Збройними Силами України та іншими складовими сил оборони з метою досягнення високого рівня обороноздатності країни нерозривно пов’язані із належним унормуванням та виконанням на практиці заходів демократичного цивільного контролю за воєнною організацією держави. Процес реформування оборонного сектора має на меті трансформацію системи об’єднаного керівництва силами оборони та військового управління Збройними Силами України. Створення нової управлінської системи передбачає чітке розмежування повноважень між Міністерством оборони і Збройними Силами України, функціонування нових видів та родів військ (сил). При цьому, передбачається розділення функцій планування, генерації та застосування сил і засобів у самих Збройних Силах, а Міністерство оборони перетворюється з органу військового управління в центральний орган виконавчої влади, відповідальний за формування та реалізацію державної політики у воєнній сфері та сфері оборони, військової кадрової, технічної політики та політики оборонних закупівель тощо. Одними із головних завдань Міноборони є здійснення в межах повноважень демократичного цивільного контролю за діяльністю Збройних Сил України, воєннополітичного та адміністративного керівництва армійською організацією. Ґендерна рівність вимагає створення рівних прав і можливостей для чоловіків та жінок у питаннях проходження військової служби, участі у захисті держави – не тільки на законодавчому, а й на практичному рівні. Тривалий час військова професія залишалася суто чоловічою. Це було пов’язано зі значним фізичними, морально-психологічним навантаженням на людину, необхідністю стійко долати тяжкі військові будні. На сьогодні, роль жінки у суспільстві зазнала значних змін. Останні торкнулися і військової сфери. Саме тому питання демократичного цивільного контролю над воєнною організацією держави слід розглядати через призму ґендерного його аспекту. Адже, саме ґендерна складова цього контролю є найкращим мірилом його ефективності, показником абсолютного контролю громадянського суспільства над військовою сферою, що забезпечує підзвітність військових цивільним та повністю виключає можливість воєнного перевороту в державі