ОСОБЛИВОСТІ АВТОМАТИЗОВАНОГО ДЕШИФРУВАННЯ КОСМОЗНІМКІВ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДЬ (НА ПРИКЛАДІ КІПТІВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ) - Зацерковний, В.; Бабій, В.; Скоробагатько, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Історично склалось, що роль сільського господарства у нашій державі доволі велика, і останнім часом, після деякого спаду, зростає інтерес до цього сегмента економіки. Зазвичай це пов’язано зі зміною земельної політики України, у землі з’являється власник, який зацікавлений в її оптимальному використанні. Величезні території, що займають сільськогосподарські угіддя, доволі складно контролювати через недостатню кількість точних карт, нерозвинену мережу пунктів оперативного моніторингу, наземних станцій, зокрема і метеорологічних, відсутність авіаційної підтримки, у зв’язку з дорогим утриманням тощо. Крім цього, через різні природні процеси постійно змінюються межі посівних площ, характеристик ґрунтів і умов вегетації на різних полях і від ділянки до ділянки. Всі ці фактори перешкоджають отриманню об’єктивної оперативної інформації, необхідної для констатації поточної ситуації, її оцінки і прогнозування. А без цього практично неможливо збільшити виробництво сільськогосподарської продукції, оптимізувати використання земель, прогнозувати урожайність, зменшити витрати і підвищити рентабельність. За кордоном аналогічні проблеми успішно вирішують з використанням даних аеро- і космічного знімання, а також широким застосуванням засобів супутникової навігації під час моніторингу посівів і збору урожаю, для вивчення стану рослинного покриву і прогнозу продуктивності вирощуваних культур. Сільськогосподарська галузь одна з найбільш перспективніших галузей України, для якої доцільно використовувати дані дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), які дають можливість отримати детальну та необхідну інформацію, яка значно спрощує роботу при проведенні досліджень та аналізу продуктивності сільськогосподарських земель. На космічних знімках добре відображаються межі посівних площ, є можливість відслідковування динаміки посівів, аналіз сівозміни культур та багато іншого. За результатами роботи сформовано ряд особливостей автоматизованого дешифрування комознімків сільськогосподарських угідь.