ІНДИВІДУАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МОТОРНИХ КОМПОНЕНТІВ МНЕМІЧНОЇ ОБРОБКИ ІНФОРМАЦІЇ КУРСАНТАМИ-ЛЬОТЧИКАМИ - Волков, Д.; Кравченко, К.; Біліченко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
На відміну від багатьох інших професій діяльність льотчиків протікає в умовах досить високого ступеня ризику загинути в результаті нещасних випадків, аварій і катастроф. В історії розвитку авіації переважна кількість аварій і катастроф була пов’язана з конструктивними особливостями техніки, поломками устаткування, ненадійністю літальних апаратів. Цей час, незважаючи на значний прогрес в області досконалості авіаційної техніки, спрямований на підвищення надійності її експлуатації, відзначається неухильне зростання людських жертв і збільшення матеріальних втрат у результаті аварій і катастроф. Це призводить до того, що фахівці все частіше говорять не про проблему технічної надійності літального апарату, а про роль людського фактора в безпеці льотної праці, в зв’язку з чим, особливу актуальність набуває коло питань, пов’язаних з індивідуально-психологічними особливостями поведінки в екстремальних умовах льотної діяльності. У статті представлені результати емпіричного дослідження, яке проводилось на базі Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба, Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. В емпіричних дослідженнях було задіяно: експериментальна група – 42 курсанти-льотчики третього, четвертого та п’ятого курсів, контрольна група складалася із курсантів четвертого курсу (50 осіб) та студентів четвертого курсу (50 осіб). Для проведення необхідних досліджень був підібраний ряд психодіагностичних методик: Тест-опитувальник Г. Айзенка ЕРІ, адаптований А. Шмєлєвим; Діагностичний опитувальник «Людина – машина»; Методика експресдіагностики властивостей нервової системи по психомоторним показникам Є. Ільїна (теппінг-тест); Психомоторна проба «Нуль» Є. Ільїна, адаптована Д. Волковим.