УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА ІЗ ЗАСТОСУВАННЯМ ТЕХНОПОЛІСНОЇ КОНЦЕПЦІЇ - Горячева, К.; Звоненко, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті подаються результати досліджень у галузі інноваційного розвитку й управління інноваційними процесами. Описується технополісна модель інформаційного забезпечення інноваційного розвитку. Викладена концепція побудови галузевих і адміністративно-територіальних інформаційних потоків задля формування єдиної бази знань у галузі управління та інноваційного розвитку. Зростаюче використання нових знань при розвинутій системі забезпечення інноваційних процесів стало основою стійкого соціально-економічного розвитку країн, шо переходять у пізню індустріальну i постіндустріальну фази розвитку. Аналіз сучасних тенденцій і ролі цього нового сектора світової економіки, проведений авторами, дає підставу для таких висновків: – результати науковотехнічної (інноваційної) діяльності є одним з головних ресурсів, шо визначає темпи економічного зростання розвинутих країн; – посилюється роль нового сектора у розподілі сфер впливу на міжнародних ринках матеріальних активів (обсягу виробництва і прибутку від їхньої реалізації); – активізується роль ринку інноваційної продукції у перерозподілі факторів цінової політики між промислово розвинутими країнами і країнами-експортерами сировини (через систему світових цін на сировину і цін на продукцію, виготовлену із використанням наукомістких і високих технологій). Принципово важливим при цьому є те, шо ефективність розвитку в сучасному суспільстві досягається не тільки завдяки розвитку науки і промисловості, а й забезпеченням усього інноваційного циклу, починаючи із процесу отримання нових знань, передачі їх у виробничі сектори економіки і закінчуючи їхнім використанням та реалізацією. Оскільки використання нових знань зазвичай здійснюється для отримання економічно значущих конкурентних переваг на ринку кінцевої продукції, то всі етапи інноваційного циклу перебувають під інформаційним, організаційним і фінансовим впливом ринкових факторів.