ВИДАТКИ НА РОЗВИТОК МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЗА 2014 – 2020 РОКИ - Марко, І.; Сірий, С. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті розглянуто та проаналізовано бюджет Міністерства оборони України за останні роки згідно з даними, які затверджені у Державному бюджеті України, його стан та перспективи розвитку, а також чинники що впливають на нього. Здійснено порівняння оборонного бюджету Міністерства оборони України у абсолютних і відносних показниках з урахуванням інфляції. У кожній країні сектор оборони в різних своїх проявах являє потужну спільноту і часто відіграє домінуючу роль. Прагнення Уряду забезпечити обороноздатність держави відображається в оптимальному формуванні військового бюджету, доцільності оборонних витрат, особливостях їх спрямованості в умовах військового конфлікту та приведення його до міжнародних норм. Завдяки нарощенню в стислі терміни бойових спроможностей Збройних Сил України, вдалося зупинити незаконі збройні формування. Та проблема забезпечення боєздатності нашої армії через ресурси та кошти, що на них витрачаються, залишається актуальною. На сучасному етапі розвитку України стоїть завдання підвищення обороноздатності держави, проведення реформування Збройних Сил України та інших військових формувань відповідно до новітніх вимог та з урахуванням досвіду, набутого у ході операції Об’єднаних сил, а також розвиток оборонно-промислового комплексу, що необхідно для максимального задоволення потреб наших Збройних Сил. Успішність виконання поставлених завдань значною мірою залежить від належного фінансового забезпечення, основу якого становлять видатки державного бюджету. Тому питання динаміки та структури зазначених видатків і виявлення закономірних тенденцій у сфері фінансування оборони є актуальними, особливо в умовах російської збройної агресії проти України.