РОЛЬ ҐЕНДЕРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ У ДОСЯГНЕННІ СТАТЕВОГО ПАРИТЕТУ: ПРАВОВІ ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - Боброва, Ю. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Рівність на перший погляд видається досить простою та очевидною для розуміння категорією, однак, якщо б все було так – ми б жили в ідеальному суспільстві. Рівність завжди існує у тандемі із нерівністю. Забезпечення та реалізація ґендерного паритету є актуальною проблемою сьогодення не тільки для України, а й для всіх демократичних держав. Застосування на практиці принципу ґендерної рівності необхідно започаткувати з підвищення рівня демократичності самих ґендерно-правових відносин у суспільстві та побудови їх на засадах паритету обох статей. Вирішувати проблему потрібно комплексно, з урахуванням теоретичних здобутків у питаннях ґендерної проблематики, а також практики їх втілення в усі сфери суспільного життя. При цьому, необхідно розробити стратегію ґендерної політики в державі та систематично оцінювати стан її реалізації. Досягнення ґендерної симетрії в Україні неможливе без відповідного закріплення положень у нормах чинного законодавства, а становлення правової держави, розвиток громадянського суспільства, перспективи європейської інтеграції зумовлюють необхідність формування ґендерного законодавства та ефективної політики рівних прав і можливостей жінок та чоловіків. У статті авторкою аналізується нормативне закріплення механізму ґендерної комунікації та його роль, можливості у досягнення ґендерної симетрії у Концепції комунікації у сфері ґендерної рівності, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України 16 вересня 2020 року № 1128-р. Досліджуються вказані у Концепції шляхи покращення розуміння суті ґендерних питань, інструменти, ресурси та рівні ґендерної комунікації. Здійснюється їх критична оцінка з приводу можливостей практичної реалізації у розрізі 2020–2025 років. Звичайно, ґендерне питання в Україні потрібно вирішувати послідовно і комплексно, з урахуванням позитивного досвіду зарубіжних країн та національних традицій і менталітету українського народу, з метою уникнення поспішних рішень та запобігання непопулярних кроків.