ФОРМУВАННЯ РИЗИК-ОРІЄНТОВАНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ ПЕРЕХОДУ НА СВІТОВІ СТАНДАРТИ БЕЗПЕКИ - Артемов, В.; Литвиненко, Н. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
Професійна підготовка сучасного військовослужбовця ЗСУ - це постійний процес, який передбачає формування особистості із високими морально-діловими якостями, здатної якісно вирішувати складні військово-професійні завдання у мирний час та особливий період. Підготовка військовослужбовців здійснюється на тлі глобального протистояння та гібридної агресії з боку північного сусіда. Однією із важливих складових реформування ЗСУ є довгоочікувана реформа щодо сержантського та старшинського складу. Планується змінити функціонал сержантського корпусу, по суті, сформувати у сержанта необхідні ризик-орієнтовані компетентності, зробити його дієвим помічником командира середньої ланки та створити додаткову мотивацію для громадян України проходити військову службу за контрактом, що сприятиме переходу ЗС України на професійну основу. Проте проблемам формування ризик-орієнтованої компетентності військовослужбовців в умовах переходу на світові стандарти безпеки досі ще приділено недостатньо уваги. Метою статті є створити науковий фундамент для формування ризик-орієнтованої компетентності військовослужбовців в умовах переходу на світові стандарти безпеки. У цілому можна констатувати, що нині в Україні рівень і якість професійної підготовки військовослужбовців знаходиться на задовільному рівні, але потребує покращення. На сьогодні система військової освіти набула практичного спрямування навчання, в освітній процес впроваджено передові методики підготовки Збройних Сил держав-членів НАТО, а також технології дистанційного навчання, заклади вищої освіти військового спрямуванння забезпечені сучасними методиками, втім навчально-методичне забезпечення ризик-орієнтованого спрямування потребує покращення. У відповідності із сучасними уявленнями, ризик-орієнтованим мисленням та ризик-орієнтованою компетентністю повинен володіти кожен член суспільства. Втім, передусім це стосується тих, від професійної діяльності яких залежить безпека держави і суспільства.