ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ І ЗАДАЧІ РОЗВИТКУ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ СЬОГОДЕННЯ - Попков, Б. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У науковій статті проведено теоретико-практичний аналіз педагогічної проблеми щодо пріоритетних напрямків і задач розвитку військової освіти України в умовах інтеграції Збройних Сил України в структуру країн НАТО та країн партнерів та проведення ООС на сході країни. Система військової освіти має сприяти відтворенню кадрового потенціалу ЗС України, створенню необхідних передумов для гарантованого та якісного комплектування Збройних Сил України особовим складом, спроможним професійно виконувати завдання за призначенням в умовах мирного та воєнного часу. Адже професійна, дисциплінована, озброєна новітньою військовою технікою, мобільна, свідома своїм високим патріотичним обов’язком армія є однією зі складових стабільного розвитку нашої держави. Одним із пріоритетних напрямків розвитку військової освіти сьогодення є відповідальність і підзвітність органів управління освітою та закладів військової освіти перед державою і суспільством за якість підготовки військових фахівців щодо забезпечення їхньої здатності та готовності ефективно виконувати службово-бойові функції у військах (силах) в умовах мирного та воєнного часу на своїх посадах. Визначено на основі науково-практичного аналізу літератури, практики власного наукового та військового досвіду пріоритетні напрямами та шляхи розвитку військової освіти, а саме: верховенство права; відповідність нормативно-правової бази військової освіти державним та європейським освітнім стандартам та особливостям розвитку основних складових сектору безпеки і оборони України щодо їх сумісності зі структурами країн-членів НАТО; інтеграція військової освіти в загальнодержавну систему освіти; інтеграція військової освіти України в Європейській військово-освітній простір за умови збереження та розвитку досягнень і прогресивних здобутків національної військової школи, органічний зв’язок військової освіти зі світовою та національною історією, культурою, традиціями; доступність та конкурентність здобуття військової освіти. До перспектив подальшого наукового пошуку можемо віднести реалізацію напрямків і задач розвитку військової освіти сьогодення за рахунок розробки авторських методик та практичних рекомендацій з урахуванням розвитку військово-політичної ситуації в Україні.