ТЕОРЕТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ І ПРАКТИКА ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ НАДІЙНОСТІ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ У ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ - Рижиков, В.; Горячева, К. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2020)
У статті описана практика використання системного підходу у освітньому процесі військового навчального закладу. Проаналізовано основні принципи педагогічної системи. Ці принципи визначаються самою системою як цілісний організований набір самої військової підготовки. Вони сприяють вивченню процесів управління навчальним процесом з урахуванням специфічної підготовки військовослужбовців. Це забезпечує стабільну поведінку. Система забезпечує ефективну підготовку майбутніх офіцерів. Основні педагогічні системи (види навчання) використовуються при моделюванні системного підходу в навчальному процесі військового навчального закладу. Вони беруть участь у формуванні професійної надійності майбутнього офіцера Збройних Cил України. Кожна педагогічна система має своє призначення та завдання, конкретний зміст, засоби та методи. Особливістю системного підходу у військовій освіті є впорядкування різних елементів у єдину освітню систему для досягнення цілеспрямованого результату. Елементи є частиною системи, а саме: ступінь свободи, при якій вони сфокусовані для отримання результату системи. Елементи, що входять до системи, упорядковуються відповідно до визначених параметрів. Основним інструментом упорядкування взаємодії елементів системи є результати, що стабілізують організацію системи. Професійна підготовка майбутніх офіцерів Збройних Сил України являє собою інтеграційний процес формування чотирьох основних систем: теоретичної, психолого-фізичної, педагогічно-виховної, практичної бойової підготовки. Отже, конкретні цілі та завдання професійної підготовки у вищій школі, безумовно, повинні змінювати зміст, організаційні та процедурні дидактичні принципи, методи формування професійних якостей, методи педагогічної оцінки професійної готовності офіцера Збройних Сил України виконувати функціональні обов’язки.