МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИЛ ОБОРОНИ ДЕРЖАВИ: ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Алещенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Стаття присвячена дослідженню педагогічної складової формування сутності розвитку морально-психологічного забезпечення сил оборони держави на сучасному етапі. Як показує досвід, знижують ефективність системи МПЗ, стримують її подальший розвиток відсутність чіткої уніфікованої вертикалі управління діяльністю зазначених структур з урахуванням специфіки функціонування складових сил оборони та виконання ними визначених завдань; відсутність єдиної міжвидової підготовки сил оборони, державного замовлення на підготовку кадрів у ВВНЗ МО України оперативного та стратегічного рівня; застарілість та недосконалість технологій і методик оцінки та прогнозування соціально-психологічних умов формування, підтримання та поновлення морально-психологічного стану особового складу сил оборони; відсутність єдиних поглядів щодо відповідності пільг та соціальних гарантій критеріям стандартів НАТО; невідповідність стану матеріально-технічної бази МПЗ сучасним вимогам та потребам сил оборони. Проведено ретельний аналіз проєкту Концепції за результатами якого встановлено, що на концептуальному рівні єдиного нормативного документу з зазначеного виду всебічного забезпечення не існує і розроблена Концепція загалом відповідає основним положенням Доктрини застосування сил оборони держави. Підкреслено, що ефективне здійснення МПЗ сил оборони можливе тільки на основі загальнодержавних політичних установок, детально розроблених програм із залученням зусиль органів державного і військового управління всіх рівнів. Внесено пропозиції та зауваження щодо педагогічної складової у зміст проекту Концепції, які необхідно враховувати при підготовці її остаточного варіанту.