ПЕРЕВАГИ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В СИСТЕМУ ВІЙСЬКОВОЇ ОСВІТИ - Охрамович, М.; Соколіна, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
У статті розглядаються можливості та перспективи використання технологій дистанційного навчання (ТДН) в процесі професійної підготовки військових фахівців. ТДН дозволяють здійснювати освітній процес на відстані, не втрачаючи при цьому його якості, а навіть покращувати її завдяки індивідуалізації, активних методів навчання, двосторонньої взаємодії викладача й слухача (курсанта). Дистанційна форма навчання розглядатиметься нами як додаткова система, яка використовується для доповнення академічних дисциплін, що викладаються ВВНЗ для здобувачів вищої освіти за денною формою навчання. Головною метою використання технологій дистанційного навчання у ВВНЗ є забезпечення слухачам (курсантам) доступу до електронних освітніх ресурсів шляхом використання сучасних інформаційних технологій та телекомунікаційних мереж. Освітній процес під час дистанційного навчання курсанта має включати в себе всі основні форми традиційної організації навчального процесу: лекції, семінарські та практичні заняття, лабораторний практикум, систему контролю, дослідницьку та самостійну роботу. Всі ці форми організації навчального процесу дозволять здійснити на практиці гнучке поєднання самостійної пізнавальної діяльності слухачів (курсантів) з різними джерелами інформації, оперативною та систематичною взаємодією з викладачем курсу і групову роботу слухачів (курсантів). Визначені переваги використання технологій дистанційного навчання під час підготовки військових фахівців, а саме: гнучкість, модульність, технологічність, підвищення мотивації та самомотивації слухачів, нова роль викладача. Процес використання дистанційних технологій розглядається як невід’ємна частина оцінки якості навчання та інформатизації навчального процесу. Формулюються нові можливості практичного застосування дистанційних технологій під час організації освітнього процесу у ВВНЗ.