СОЦІАЛІЗУЮЧІ АСПЕКТИ ДИСЦИПЛІНИ «ІНОЗЕМНА МОВА» - Шестопалова, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Статтю присвячено проблемі соціалізації особистості в процесі вивчення іноземної мови, яка є частиною полікультурної освіти і розглядається як важливий інструмент адаптації особистості в умовах полікультурного суспільства. Провідною ідеєю статті є ствердження про те, що іноземна мова як навчальна дисципліна має величезний соціалізуючий потенціал, оскільки у процесі навчання іноземних мов відбувається не тільки активний розвиток природних задатків, здібностей, формування допитливості, ініціативи, самостійності, але, одночасно, активізується процес засвоєння загальноприйнятих у суспільстві соціокультурних правил і моральних норм, що відіграє найважливішу роль у процесі соціалізації. Оскільки головною метою навчального процесу з іноземних мов є формування саме комунікативних навичок, то вклад її у процес соціалізації людини є безперечним. У цьому сенсі важливу роль відіграють такі характеристики навчального процесу з іноземної мови, як спрямованість на спілкування, на повагу до самобутності і культури інших народів, спрямування на соціальну діяльність, набуття соціального досвіду в розв’язанні життєвих і суспільних проблем та створення власної системи життєвих пріоритетів. Комунікативний метод навчання іноземних мов базується на тому, що процес навчання є моделлю комунікації. Навчальний процес з іноземних мов будується на основі мовного партнерства, творчої співпраці, постійної мотивації спілкування, на основі поєднання таких взаємозв’язаних факторів, як активність, творчість, самостійність, індивідуалізація, які сприяють інтенсифікації когнітивних, пізнавальних і виховних процесів. Тобто, організація навчання у формі спілкування є головним методичним завданням сучасного викладача іноземних мов. Саме ця специфіка дисципліни «іноземна мова» здатна ефективно здійснювати виховний соціалізуючий вплив, сприяти завершенню формування у студентів уміння спілкуватися, співіснувати і співпрацювати у професійній діяльності з людьми різних етнічних груп, формування багатого досвіду соціально-культурного спілкування, який є міцною базою залучення тих, хто навчається, до глобальних цінностей цивілізації.