КОНЦЕПЦІЯ МЕТАБОЛІЗМУ МІСЬКОГО СЕРЕДОВИЩА - Міхно, О.; Патракеєв, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Розглянута в статті концепція метаболізму міського середовища допоможе в проведенні досліджень за такими напрямками як зменшення навантаження на стан довкілля, послаблення екологічних проблем та зменшення залежності від копальних природних ресурсів. Сутність концепції полягає в тому, що міське середовище є живий організм, в якому безперервно відбуваються перетворення та трансформація енергетичних, речових та інформаційних потоків. Методи та моделі процесів метаболізму дозволять реалізувати на практиці концепцію сталого розвитку міського середовища, яка є розвитком вчення В.І. Вернадського про ноосферу. Ключові слова: місто як організм, енергетичний баланс, метаболізм, вільна енергія, потоки ресурсів, міське середовище, ентропія.