СУЧАСНІ РЕАБІЛІТАЦІЙНІ ПІДХОДИ В НАРКОЛОГІЇ - Литвинчук, Л. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2019)
Представленість реабілітаційних підходів у сучасній наркології надзвичайно широка. В цей час у світі налічується близько п'яти тисяч реабілітаційних програм. Ця стаття покликана розкрити сучасні реабілітаційні підходи в наркології. Існують професійні, напівпрофесійні, релігійні, традиційні, непрофесійні, терапевтичні співтовариства. В усіх країнах їх діяльність закріплена в загальнодержавних та створених на їх основі регіональних статутах та кодексах. До відповідних установ можуть відноситись спеціальні школи, психіатричні лікарні, тюремні заклади, гуртожитки, громади, амбулаторії та ін. За думкою багатьох фахівців в області реабілітації, терапевтичні співтовариства є найбільш ефективною організаційною структурою, що надає медичну, психологічну та соціальну допомогу наркологічним хворим. Ключові слова: наркологія, реабілітаційний підхід, реабілітаційна програма, терапевтичне співтовариство, наркологічний хворий, мінесотська модель, стаціонар, амбулаторія.