ЕТАПИ РОЗВИТКУ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ КОМУНІКАЦІЙ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Остапенко, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Здійснено науково-правове дослідження етапів розвитку правового забезпечення стратегічних комунікацій ЗC України, а також чинного законодавства і підзаконних нормативно-правових актів у відповідній сфері. Досліджено поняття стратегічних комунікацій e національному законодавстві України. Констатовано,  що розвиток правого забезпечення стратегічних комунікацій ЗCУ здійснюється під впливом глобалізації, розвитку цифрових технологій, широкого використання соціальних мереж, прискорення віртуалізації світу через пандемію COVID-19, швидкого поширення інформації та зростання рівня загроз в інформаційній сфері під час "гібридної" агресії. Запропоновано етапи розвитку правового забезпечення стратегічних комунікацій ЗСУ, зокрема: 1 етап, 2010–2014 роки – закладення основ стратегічних комунікацій; 2 етап, 2014-2015 роки – період розвитку стратегічних комунікацій; 3 етап, 2016 рік – по теперішній час – інституалізація стратегічних комунікацій ЗСУ. Систематизовано нормативно-правові акти, які регулюють використання комунікативних можливостей ЗСУ. Виділено особливості розвитку правового забезпечення стратегічних комунікацій ЗСУ та обґрунтовано необхідність подальших наукових досліджень у цій сфері. Наголошено на необхідності вдосконалення державного та військового управління у напрямі комунікацій, внесення змін до чинного законодавства з корегуванням, переосмисленням термінів та визначень щодо стратегічних комунікацій, прийняття нових нормативно-правових актів згідно з принципами, стандартами і передовим досвідом держав-членів НАТО та Європейського Союзу.
Keywords: комунікація, стратегічні комунікації, етапи, правове забезпечення, ЗСУ, загрози, інформаційна політика