ОСНАЩЕННЯ ТЕХНІЧНИМИ ЗАСОБАМИ ПІДРОЗДІЛІВ ПСИХОЛОГІЧНОЇ РОБОТИ У СИЛАХ ОБОРОНИ: ПРО СУЧАСНИЙ СТАН І НЕВІДКЛАДНІ ЗАХОДИ - Алещенко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Розглянуто актуальні проблеми організації та оснащення технічними засобами підрозділів психологічної роботи в силах оборони. Наголошено на об'єктивних протиріччях між швидкими змінами форм і способів інформаційно-психологічного впливу на особовий склад та його вивченням і реальним станом технічних засобів, їхнім забезпеченням військ (сил). Визначено, що нарощування технічної бази психологічного забезпечення для ефективного вирішення поставлених завдань є актуальною проблемою, що потребує поглибленого дослідження. Першорядне значення має нормативне закріплення потреб у забезпеченні технічними засобами психологічної роботи. Проаналізовано сучасний стан забезпечення технічними засобами психологічного забезпечення в ЗСУ та інших силах оборони. Подано коротку характеристику військового мобільного психолого-діагностичного комплексу, який проходить визначальні відомчі випробування і призначений для забезпечення виконання завдань як у складі підрозділів, так і в складі окремих загонів, груп у польових умовах у цілодобовому режимі незалежно від пори року та часу доби. Розглянуто необхідність проведення за допомогою технічних засобів професійно-психологічного відбору фахівців; оцінки та прогнозуванні негативних чинників і станів військовослужбовців; психологічного і психофізіологічного супроводу; вивчення соціально-психологічного клімату у військових підрозділах. Проаналізовано закордонний досвід використання технічних засобів у збройних силах США, РФ. Запропоновано шляхи забезпечення новітніми зразками вітчизняної системи психологічного забезпечення сил оборони для покращення психологічного забезпечення військово-професійної діяльності особового складу. Наголошено, що для формування єдиного підходу до проведення заходів психологічного забезпечення в секторі безпеки та оборони необхідно створити орган (структуру), який би визначав і координував діяльність у цьому напрямі, та забезпечити розвиток промислового виробництва сучасних технічних засобів для підрозділів психологічної роботи.
Keywords: психологічне забезпечення, технічні засоби психологічного забезпечення, професійно-психологічний відбір, психологічний супровід, ЗСУ, сили оборони