ЦІЛІ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВОГО ЛІДЕРА ДО ВИКОНАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ФУНКЦІЇ - Кучерявий, А. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Досліджено  проблему  відсутності  визначених  цілей  підготовки  військового  лідера,  дано  їхнє  визначення  в  контексті виконання військовим лідером педагогічної функції, а також характеристики наявних умов їхньої реалізації у вітчизняному вищому військовому навчальному закладі. Проаналізовано вітчизняні та зарубіжні джерела з проблеми дослідження, які свідчать, з одного боку, про затребуваність педагогічної підготовки військових лідерів, а з іншого, про відсутність безпосередніх педагогічних навчальних курсів у багатьох закладах військової освіти. Описано діяльність військового лідера, спрямована на виконання педагогічної функції, а саме: забезпечення професійного розвитку солдат, їхнє навчання, надання військовослужбовцям інформації про цілі військової дисципліни, їхні обов'язки тощо. Визначено зміст педагогічної функції військового лідера, що полягає в індивідуальному і груповому навчанні та вихованні військовослужбовців, а також самонавчанні та самовихованні. Цілі підготовки військового лідера представлено як сукупність спеціальних знань і вмінь, необхідних для виконання педагогічної функції. Їх визначено окремо для етапів проведення навчального або виховного заходу: підготовки до проведення, безпосереднього, а також самоаналізу педагогічних дій за результатами проведення. Із сукупності знань і умінь, які відповідають виховному процесу, виокремлено ті, що стосуються згуртування військового колективу як одного з найважливіших напрямів діяльності військового лідера. Окремим блоком розглянуто знання й уміння самоосвітньої та самовиховної роботи. Поряд із безпосередньо педагогічнимизнаннями й уміннями висвітлено ті, що мають психологічну та комунікативну природу. Розгляд наявних умов реалізації визначених цільових орієнтирів у ВВНЗ здійснено на прикладі Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Зазначено, що курсанти спеціальностей "Політологія" та "Психологія" отримують достатню педагогічну підготовку, а курсанти інших спеціальностей отримують незначний обсяг теоретичного матеріалу та не мають педагогічного практикуму. Запропоновано перелік навчальних дисциплін, які забезпечать всебічну підготовку військового лідера, зокрема до виконання педагогічної функції.
Keywords: військовий лідер, курсанти, підготовка, цілі підготовки, знання, уміння, педагогічна функція