МЕХАНІЗМ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ СТУПЕНЯ ДОКТОРА ФІЛОСОФІЇ ДЛЯ ПОТРЕБ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Козубцов, І. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
Збройні Сили України зацікавлені у високопрофесійних суб'єктах наукової і науково-технічної діяльності, а саме, у наукових і науково-педагогічних працівниках вищої кваліфікації, підготовка яких здійснюється через ад'юнктуру з отримання наукового ступеня доктора філософії. На сьогодні проблема забезпечення якості вищої освіти здобувачів ступеня доктора філософії для потреб ЗСУ не вирішена і актуальна. Досліджено обґрунтування механізму адаптивного управління якістю підготовки здобувачів ступеня доктора філософії для потреб ЗСУ. Проаналізовано останні публікації, які свідчать про зацікавленість широкого наукового кола проблематикою застосування адаптивного управління у сфері освіти та науки. Серед дослідників різняться думки щодо бачення, яким саме має бути адаптивне управління.Досі відсутній механізм адаптивного управління у сфері освіти та науки, а також у системі підготовки здобувачів ступеня доктора філософії через ад'юнктуру та аспірантуру. Запропоновано базовий механізм адаптивного управління якістю підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії, що реалізується комплексною методикою побудови індивідуальної адаптивної траєкторії навчання та розвитку методологічної культури, яка містить такі методи проєктування: 1) варіативну складову освітньо-наукової характеристики здобувачів наукової школи; 2) варіативну складову факультативної освітньо-наукової програми наукової школи; 3) моніторинг та діагностування методологічної культури здобувачів у контексті загальної процедури атестації. Ці методи комплексної методики реалізовуються у науковій школі за умови застосування науковим керівником удосконаленої моделі науково-методичного супроводу здобувачів. Запропоновано механізм управління якістю підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії на засадах адаптивного управління за схемою PDCA. Практичне значення отриманого наукового результату дало змогу з'ясувати механізм адаптивного управління якістю методологічної підготовки ад'юнктів та аспірантів.Представлене дослідження  не вичерпує  всіх  аспектів  зазначеної  проблеми.  Теоретичні та практичні  результати, отримані у процесі наукового пошуку, є підґрунтям для подальшого її вивчення в різних аспектах.
Keywords: механізм, адаптивне управління, якість, підготовка, здобувач, доктор філософії, ад'юнктура, Збройні Сили України