РЕТРОСПЕКТИВНИЙ ОГЛЯД РОЗВИТКУ МОДЕЛЕЙ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СЕКТОРА БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ - Гнидюк, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2021)
З'ясовано, що основним чинником, який визначає появу та обґрунтування нових моделей фізичної підготовки, є зміни характеру і способів ведення бойових дій. Встановлено, що у професійних арміях реалізується "кондиційна" модель фізичної підготовки, в арміях змішаного типу – "спортивна", а в призовних арміях – "військово-прикладна" і "гімнастична" моделі. На сучасному етапі розвитку та функціонування складових сектора безпеки та оборони найбільш поширені "кондиційна" (спеціально розроблена для професійних армій) і "спортивна" (для військових формувань і правоохоронних органів, що комплектуються за принципом змішаного комплектування – контрактниками і призовниками) моделі. Кондиційна модель фізичної підготовки – практичне втілення концепції "повної фізичної готовності", розробленої у США під впливом уявлень про характер сучасної війни та особливості бойових дій. Ця концепція в різних модифікаціях була прийнята іншими членами НАТО. Вона сформувалася у процесі модернізації системи бойової та фізичної підготовки у зв'язку з переходом до професійного способу комплектування збройних сил США. В її основі лежать досвід минулих воєн і уявлення про характерні особливості сучасної війни та вимоги до фізичної підготовки військ, що випливають звідси, а також досягнення науки і практики в галузі фізичної культури і спорту. Встановлено тісний взаємозв'язок між фізичною і психічною готовністю військовослужбовців. Психологічна спрямованість фізичної підготовки передбачає виховання морально-вольових якостей військовослужбовців з метою підвищення стійкості до впливу бойового стресу. Концепцію мобілізації розроблено переважно для армій зі змішаним способом комплектування. Застосування спортивної моделі фізичної підготовки забезпечує найбільшу мотивацію військовослужбовців до занять фізичними вправами, досягнення ними високих результатів, а також сприяє нівелюванню відмінностей між різними категоріями особового складу.
Keywords: модель фізичної підготовки, концепція фізичної підготовки, фахівці сектора безпеки та оборони, професійна підготовка, фізична підготовленість