Психологічне благополуччя особистості - Алещенко, Віктор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
Вступ . Актуальність дослідження психологічного благополуччя особистості зумовлена необхідністю на основі теоретичного аналізу праць науковців і власних досліджень уточнити зміст, характеристики та критерії цього феномена, а також виокремити функціональну модель психологічного благополуччя особистості. Мета статті полягає у визначенні сутності, структури та чинників психологічного благополуччя людини. З'ясувати природу феномена психологічного благополуччя; описати основні критерії психологічного благополуччя; проаналізувати характеристики психологічного благополуччя.Методи . Для досягнення поставленої мети були використані такі наукові методи, як: аналіз, порівняння, обґрунтування, узагальнення, систематизація теоретичного та практичного матеріалу щодо психологічного благополуччя.Результати . Розглянуто феномен психологічного благополуччя особистості як інтегративного утворення, що проявляється ступенем досягнення основних складових позитивного функціонування людини і суб'єктивно сприймається як задоволеність собою та своїм життям. Встановлено, що психологічне благополуччя особистості пов'язане з її ціннісними орієнтаціями (життєвими цілями, життєвими процесами й ефективністю життя) та життєстійкістю. Показано, що психологічне благополуччя є відображенням відчуттів досягнення успіху у професійній діяльності, гармонії в особистому житті і ставленні до людей.Висновки . Психологічне благополуччя та його складові допомагають зрозуміти роль психічного здоров'я (якщо розглядати здоров'я як складову благополуччя), його умови та чинники (якщо розглядати здорову особистість) як зрілої, автентичної та успішної самоактуалізованої людини в різних сферах. Психологічне благополуччя – це показник стану здоров'я людини, її соціально-психологічної адаптованості та ефективності функціонування.
Keywords: психологічне благополуччя, внутрішні ресурси, особистість, особистісний потенціал, ставлення до людей