СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ТЕОРІЇ ГЕНДЕРУ - Кожедуб, Олена; Соколіна, Ольга; Левенець, Анна; Кульчицький, Олександр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Війна детермінує трансформаційні процеси в суспільстві. Російсько-українська війна не стала виключенням. Сьогодні ми спостерігаємо, як змінюються соціальні статуси та ролі чоловіків і жінок у військовій організації та суспільстві. Військова професія вже не є суто чоловічою. Багато українок виконують завдання в районі ведення бойових дій і, як наслідок, фіксуються зміни в гендерній ідентичності. Науковий аналіз таких трансформацій ще попереду. Метою статті є аналіз соціально-психологічних концепцій гендеру, розуміння яких дозволить глибше збагнути його природу й закладе основу переосмислення впливу російсько-української війни на гендерну ідентичність сучасних українців.М е т о д и . У дослідженні було використано історичний і логічний методи пізнання.Р е з у л ь т а т и . Проаналізовано окремі положення психологічних і соціальних концепцій гендеру в межах таких теорій: психодинамічної; соціального научіння; когнітивного розвитку; "нової теорії статі"; гендерної схеми; гендерної лінзи; гендерних відмінностей; соціальних ролей, а також моделі соціальних очікувань і концепції токенізму. Установлено, що формування гендерної ідентичності особистості є складним і багатогранним соціально-психологічним процесом (психодинамічна теорія). З'ясовано, що формування гендерної ідентичності особистості визначається її приналежністю до біологічної статі. Автори вказують на те, що гендерні відмінності не є вродженими, а формуються під впливом таких зовнішніх факторів, як виховання, навчання, підкріплення відповідної системи дій за певних норм і санкцій (теорії соціального научіння і когнітивного розвитку). Визначено, що провідну роль у формуванні гендерної ідентичності відіграють соціальні очікування, і це формування супроводжується процесами сегрегації та конвергенції, які виявляються у різних сферах життя людини (теорія "нової психології статі"). З'ясовано, що в сучасному суспільстві панують андроцентризм, гендерна поляризація і біологічний екзистенціалізм (теорія гендерної лінзи, або лінз культури).В и с н о в к и . Проаналізовано відомі концепції гендеру, які належать до різних психологічних і соціологічних теорій, охарактеризовано його соціально-психологічну природу. Зокрема, розглянуто положення психодинамічної теорії, теорій соціального научіння, когнітивного розвитку, "нової теорії статі", гендерної схеми, гендерної лінзи, гендерних відмінностей, а також концепції токенізму. Розуміння сутності зазначених теорій сприятиме переосмисленню особливостей впливу наслідків російсько-української війни на формування та розвиток гендерної ідентичності сучасних українців.
Keywords: теорія, концепція, стать, гендер, гендерна ідентичність