ЗАСТОСУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ КОПІНГ-СТРАТЕГІЇ УНИКНЕННЯ В УМОВАХ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ - Кравченко, Катерина; Ютовець, Василь (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Наведено результати теоретичного огляду проблематики застосування копінг-стратегії уникнення військовослужбовцями в умовах ведення бойових дій, а також емпіричних досліджень, які дали можливість визначити кореляційні зв'язки копінг-стратегії уникнення з іншими психологічними характеристиками, що, на нашу думку, суттєво розширить наявні уявлення про предмет дослідження. Незважаючи на актуальність теми, а тим більше під час ведення широкомасштабних бойових дій на території України, проблематика застосування військовослужбовцями копінг-стратегії уникнення є недостатньо вивченою.М е т о д и . У дослідженні використано теоретичні методи, а саме: аналізу, синтезу, узагальнення, порівняння, систематизації. Проаналізовано літературу, написану англійською та українською мовами, що містить суто наукову й актуальну на сьогоднішній день інформацію. Серед емпіричних методів дослідження використано метод тестування.Р е з у л ь т а т и . Аналізуючи результати досліджень українських і зарубіжних науковців щодо особливостей стратегії уникнення, автори дійшли висновку, що зацікавленість наукової спільноти в її опрацьовуванні була б значно більшою, якщо б як одну з крайнє негативних форм вияву копінг-стратегії уникнення розглядали відмову військовослужбовців від виконання бойових завдань. Використання військовослужбовцями копінг-стратегії уникнення в бойових умовах залежить від таких чинників: типу та властивостей особистості військовослужбовця (у т. ч. акцентуацій характеру), психологічних захисних механізмів, рівня життєстійкості, стилю мислення, емоційної спрямованості, рівня суб'єктивного контролю, емоційного вигорання, емпатійних здібностей, комунікативної агресивності, сенсу життя, комунікативних і організаторських здібностей, схильності до конфліктної поведінки, реакцій бойового стресу й посттравматичного стресового розладу та адаптаційних можливостей особистості.В и с н о в к и . Отримані результати дали змогу не лише підтвердити актуальність обраної тематики дослідження і досягти поставленої наукової мети, але й сформувати напрями подальших досліджень, які будуть спрямовані на інтерпретацію отриманих результатів (у т. ч. у контексті крайнє негативного вияву уникнення, а саме відмови від виконання бойових завдань), ґрунтовне вивчення зовнішніх чинників використання зазначеної копінг-стратегії в бойових умовах, розроблення психодіагностичної методики прогнозування її використання і методичних рекомендацій для військових психологів щодо роботи з військовослужбовцями, копінг-стратегія уникнення яких виявляється у негативних формах.
Keywords: копінг-стратегії, копінг-стратегія уникнення, військовослужбовці, бойові умови, кореляційні зв'язки копінг-стратегії уникнення