СОЦІАЛЬНА РОБОТА В СУЧАСНОМУ НАУКОВОМУ ДИСКУРСІ: ВІЙСЬКОВИЙ АСПЕКТ - Алещенко, Віктор; Поздишев, Сергій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . На сьогодні військовий аспект соціальної роботи набуває все більшої актуальності, потребуючи значного посилення системи соціального забезпечення і соціальної допомоги населенню, належного соціального захисту військовослужбовців та інших осіб, які беруть участь у захисті державного суверенітету. Метою статті є дослідження військового аспекту соціальної роботи у Збройних силах України, розроблення підходів до її систематизації і створення діяльнісної моделі.М е т о д и . Для досягнення поставленої мети було використано такі наукові методи: аналізу, узагальнення, порівняння, систематизації наукових джерел із проблеми дослідження соціальної роботи у Збройних силах України.Р е з у л ь т а т и . Розкрито військовий аспект соціальної роботи у структурі соціогуманітарних наук, а також висвітлено її особливості як прикладної діяльності у Збройних силах України. Доповнено та розширено уявлення про значення організації соціальної роботи, специфічною метою якої є максимальне використання її суб'єктами правових, організаційних, виховних засобів під час виконання покладених обов'язків і наданих повноважень щодо соціальної роботи у Збройних силах України. Соціальну роботу розглянуто як систему в її органічному поєднанні із загальною системою соціальної роботи в державі, що дає змогу застосовувати відповідні методи надання допомоги, соціального супроводу людей, пов'язаних із військовою діяльністю, які потребують соціального захисту.В и с н о в к и . Без застережень можна стверджувати, що ефективність бойової діяльності, бойовий дух особового складу на полі бою поряд з іншими чинниками значною мірою залежить від умілої організації соціальної роботи як важливого складника побудови сильного війська.
Keywords: соціальна робота, система, діяльнісна модель, соціальний захист, соціальний супровід, методи й технології соціальної роботи