МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ ТА АДАПТАЦІЯ ЇЇ МОДЕЛІ ДО УМОВ ВОЄННОГО СТАНУ - Алещенко, Віктор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Проаналізовано основні компоненти моделі медико-психологічної реабілітації (МПР) учасників бойових дій (УБД): принципи й завдання, основні етапи відновлення психофізичного ресурсу військовослужбовців, які зазнали впливу бойового стресу в умовах воєнного стану. Розглянуто досвід проведення заходів медико-психологічної реабілітації військовослужбовців в умовах відбиття широкомасштабної агресії рф Силами оборони України. Розкрито актуальні проблеми у сфері забезпечення психічного здоров'я учасників бойових дій. Описано вплив чинників бойової обстановки і різновиди надання психологічної допомоги військовослужбовцям, які мають вияви посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Наголошено, що своєчасне та чітке визначення типу гострої реакції на бойовий стрес є запорукою успіху в подоланні його негативного впливу на психіку військовослужбовця.М е т о д и . Дослідження базується на застосовуванні таких методів: теоретичних – контент-аналіз, синтез, узагальнення; емпіричних – спостереження, бесіда.Р е з у л ь т а т и . По-перше, виявлено, що питання реабілітації учасників бойових дій урегульовані нормативно-правовими актами України лише частково. Визначені обставини медико-психологічної реабілітації та реадаптації, які потребують удосконалення з метою подолання негативних наслідків участі особового складу Сил оборони України в бойових діях і при переході до мирного життя. По-друге, визначено, що основними компонентами моделі МПР УБД в умовах воєнного стану є: напрями діяльності із запобігання негативним психічним станам військовослужбовців; принципи, завдання, етапи проведення МПР; виявлення рівнів соціально-психологічної дезадаптації особистості УБД; розроблення комплексу заходів щодо МПР на відбудовний період; соціально-психічна адаптація УБД. По-третє, наголошено, що модель реабілітації УБД має поєднувати зусилля держави та громадських організацій, з урахуванням передового досвіду психологічної підтримки персоналу збройних сил держав-партнерів. Із цією метою необхідно прискорити розроблення програми психологічної реабілітації військовослужбовців під час відновлення боєздатності, системи переходу від військової служби до цивільного життя.В и с н о в к и . Сформульовано теоретичні висновки й надано практичні рекомендації щодо напрямів підвищення ефективності роботи системи психологічної реабілітації учасників бойових дій (УБД) у сучасних умовах, а також удосконалення системи переходу, що сприятиме комфортній реінтеграції до цивільного життя учасників системи переходу та їхній соціальній захищеності.
Keywords: учасники бойових дій; військовослужбовець; ПТСР; психологічна допомога; медико-психологічна реабілітація; реінтеграція; психологічна підтримка; стресостійкість