ВІЙСЬКОВА МЕДІАЦІЯ ЯК НОВИЙ ВИД ПЕРЕГОВОРНОГО ПРОЦЕСУ - Слюсаренко, Ольга (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . У сучасному світі, де кількість збройних конфліктів зростає, питання їх урегулювання стає дедалі актуальнішим. За даними міжнародного онлайн-порталу "Верховенство права у збройних конфліктах (RULAC)", нині у світі зафіксовано понад 110 збройних конфліктів, у яких беруть участь щонайменше 55 держав і понад 70 збройних недержавних суб'єктів. Військова медіація є новим напрямом у переговорних процесах, що спрямований на врегулювання конфліктів у військовій сфері. Застосування військової медіації дає змогу уникати ескалації насильства та сприяє досягненню мирних угод. У цій статті розглянуто концепцію військової медіації, її особливості, методи й ефективність у сучасних умовах.М е т о д и . Дослідження базується на таких наукових методах, як-от: аналіз літератури – вивчення теоретичних основ військової медіації та досвіду її застосування у міжнародних конфліктах; порівняльний метод – зіставлення різних підходів до розв'язання збройних конфліктів за допомогою медіації; метод моделювання – розроблення можливих сценаріїв застосування військової медіації у сучасних конфліктах; емпіричний метод – аналіз реальних випадків успішного застосування військової медіації в історії міжнародних відносин.Р е з у л ь т а т и . У процесі дослідження узагальнено й систематизовано дані щодо: класифікації збройних конфліктів та їх впливу на міжнародну безпеку; методів переговорів у військовій сфері та їх особливостей; використання військової медіації для врегулювання конфліктів; досвіду застосування військової медіації у різних країнах; практичних аспектів військової медіації, її ефективності та перспектив розвитку.В и с н о в к и . Військова медіація є ефективним інструментом запобігання ескалації збройних конфліктів, що дає змогу знаходити компроміси й досягати мирних угод. Військова медіація має значний потенціал у розв'язанні конфліктів як на міжнародному, так і національному рівнях. Основними принципами військової медіації є нейтральність, конфіденційність, гнучкість і дотримання міжнародного гуманітарного права. Успішними прикладами військової медіації можуть слугувати мирний процес у Колумбії, переговори в Лівії, Судані, Кіпрі тощо. Використання військової медіації потребує розвитку професійної підготовки військових медіаторів і впровадження нових підходів до мирного врегулювання конфліктів.
Keywords: військова медіація, збройний конфлікт, переговорний процес, міжнародне право, мирне врегулювання, дипломатія, військовий медіатор, медіація, медіаційна процедура, посередництво, сторони, що конфліктують, медіатор (посередник), примирення