ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ ДІТЕЙ І ПІДЛІТКІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ ТА ВОЄННИХ НАПАДІВ: ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ - Насірова, Нігяр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . За даними ЮНІСЕФ, 473 мільйони дітей нині живуть у країнах, що постраждали від війни або насильницьких конфліктів. Багато дітей змушені тікати зі своїх міст або країн у пошуках безпеки, причому численні випадки пов'язані з тривалим переміщенням або постійною втратою дому. Деякі стають сиротами або розлучаються з батьками й опікунами. Війна є масштабним лихом як для окремих осіб, так і для суспільства, і пов'язана з низкою негативних емоцій, таких як страх, тривога, паніка та хаос. Отже, вона чинить прямий вплив на психічне здоров'я. Війна та її поточні наслідки призводять до смерті, травм, хвороб, голоду, порушення розпорядку дня, розлуки з домом, роботою, школою чи районами, а також до серйозних економічних труднощів, що сприяє почуттю безпорадності та вразливості. Травматичні наслідки війни викликають як фізичні, так і психологічні проблеми, часто підривають основні моральні цінності. Іншими словами, цей досвід може мати довгострокові негативні наслідки для майбутнього людей. Діти й підлітки є одними з найбільш уразливих груп населення, які страждають від проблем психічного здоров'я під час нападів воєнного часу. Тому головною метою дослідження є вивчення цього питання шляхом огляду наукової літератури. Мета полягає в аналізі основних напрямів міжнародних досліджень і визначенні ключових психологічних проблем, з якими стикаються діти й підлітки в умовах воєнного часу, на основі огляду іноземних публікацій, що переважно присвячені молоді, яка постраждала від збройних конфліктів.М е т о д и . Дослідження було проведено методом порівняльної критики через систематичний огляд літератури.Р е з у л ь т а т и . Діти й підлітки є дуже вразливими групами під час війни та збройних конфліктів. Нестача чистої води та їжі, фізичні тортури, полон, тілесні ушкодження, напади, свідки вбивств і поранень, зґвалтування, а також безпосередній вплив обстрілів і вибухів – це лише деякі з травматичних переживань, яких діти можуть зазнати під час війни. Вплив насильства є найпоширенішим джерелом стресу для дітей під час збройних конфліктів. Однак діти також можуть стати винуватцями насильства, наприклад дітисолдати або терористи-смертники. Насильство щодо дітей, розлука з опікунами та вплив військових нападів призводять до підвищеного рівня тривожності, посттравматичного стресового розладу (ПТСР), гострих стресових реакцій і збільшують ризик довгострокових проблем із розвитком і психічним здоров'ям.В и с н о в к и . Згідно із численними дослідженнями, проблеми розвитку та психічного здоров'я, які найчастіше спостерігаються у дітей в умовах війни та конфліктів, включають: тривогу, депресію, розлади сну, суїцидальні думки, посттравматичний стресовий розлад, тремор, запаморочення, постійні страхи, нав'язливі травматичні спогади, гнів, емоційний стрес, безнадію, соматичні симптоми, пов'язані зі стресом і психологічною травмою (напр. мігрень, нудота, проблеми зі шлунком), а також міжособистісну й подружню нестабільність, зловживання психоактивними речовинами й насильницьку поведінку.
Keywords: особистість дитини та підлітка, рівень тривожності, посттравматичний стресовий розлад, військові напади, війна