АНАЛІЗ ФЕНОМЕНУ ТА ПСИХОМЕТРІЯ ВІЙСЬКОВОГО ЛІДЕРСТВА: ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД - Миколайчук, Олена; Сіроштан, Олексій; Пампуха, Ігор; Лоза, Віталій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Лідерство у збройних силах не лише визначає ефективність управлінських рішень у складних і динамічних умовах, але й впливає на рівень довіри, мотивації та готовності військовослужбовців до виконання поставлених завдань. Воно ґрунтується на спільному усвідомленні цінностей, нормативних положень, етичних стандартів, вимог, критеріїв і параметрів, що визначають результативність лідерської поведінки. Вивчення зарубіжного досвіду дає змогу виявити провідні практики, які демонструють свою ефективність у різних аспектах і можуть бути адаптовані до трансформаційних процесів у Збройних силах України. Метою дослідження є здійснення порівняльного аналізу моделей і психометричного інструментарію військового лідерства у збройних силах Сполучених Штатів Америки, Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, Федеративної Республіки Німеччини, Держави Ізраїлю та країн Близького Сходу.М е т о д и . Під час дослідження було застосовано такі методи: порівняльний аналіз; контент-аналіз нормативноправових актів, офіційних стратегій оборонного відомства, військових доктрин; системний та інтерпретаційний аналіз; елементи кейс-стаді.Р е з у л ь т а т и . У процесі дослідження було здійснено комплексний аналіз підходів до формування військового лідерства в арміях країн-партнерів і Близького Сходу, що дало змогу узагальнити провідні моделі та концепції, ефективність яких підтверджується практикою їхньої діяльності. Виокремлено ключові тенденції розвитку лідерства у військовому середовищі, а також проаналізовано психометричний інструментарій, який застосовується для діагностики лідерських атрибутів і компетентностей.В и с н о в к и . Інтеграція досвіду країн-партнерів і Близького Сходу сприяє формуванню нових підходів, що поєднують військову дисципліну з високою етичною відповідальністю: демократично інтегровані моделі військового лідерства армій Сполучених Штатів Америки та Федеративної Республіки Німеччини; унікальний досвід Армії оборони Держави Ізраїлю в умовах постійної зовнішньої загрози, мобілізаційної готовності та високої інтенсивності бойових дій; недоліки та переваги авторитарних моделей лідерства країн Близького Сходу, сформованих під впливом культурно-релігійних факторів, політичних режимів або досвіду постконфліктної трансформації тощо. В умовах широкомасштабної збройної агресії проти України формування ефективного корпусу військових лідерів є ключовим чинником стійкості, непереможності та подальшої безпекової інтеграції держави в міжнародний простір.
Keywords: військове лідерство, моделі військового управління, атрибути, компетентності, психометричний інструментарій, зарубіжний досвід, військовослужбовці, країни-партнери