ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПОЛІГРАФОЛОГІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ Й ОБОРОНИ УКРАЇНИ ВІДПОВІДНО ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ПРАКТИКИ - Снігур, Людмила; Здебський, Дмитро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Статтю присвячено розвитку професійної компетентності поліграфологів сектору безпеки й оборони України за міжнародними стандартами практики. Розглянуто процес підготовки поліграфологів, значення застосування як валідних методик поліграфологічних досліджень, так і контролю якості як ключових аспектів професіоналізації, а також інтеграцію міжнародного досвіду для підвищення точності й ефективності поліграфічних досліджень.М е т о д и . У дослідженні застосовано комплекс методів, зокрема: теоретичний аналіз нормативно-правових актів і наукових джерел; конкретно-історичний метод для вивчення динаміки підготовки поліграфологів; узагальнення зарубіжного досвіду (зокрема практик Американської поліграфологічної асоціації), а також емпіричний підхід для оцінювання професійної компетентності відповідно до міжнародних стандартів.Р е з у л ь т а т и . За результатами проведеного дослідження створено модель формування професійної компетентності поліграфолога на основі міжнародних стандартів, національного класифікатора професій, моделі Дрейфусів і теорії самоефективності Альберта Бандури. Виділено п'ять рівнів: новачок, початківець, компетентний, досвідчений та експерт, кожен з яких описано за критеріями освіти, досвіду, кількості польових досліджень, самоефективності та професійної автономії. Запропоновані таблиці дають змогу здійснювати якісне оцінювання професійного розвитку та планування підвищення кваліфікації.В и с н о в к и . Професійна компетентність поліграфологів є визначальною для ефективності сектору безпеки України. Її формування ґрунтується на теоретичній і практичній підготовці, досвіді, дотриманні валідних методик і контролі якості. Запропонована модель компетентності за рівнями (від новачка до експерта) базується на адаптації моделі Дрейфусів і міжнародних стандартів. Вона дає змогу уніфікувати підходи до сертифікації, підвищення кваліфікації і професійного розвитку. Формування національної школи поліграфології забезпечить системність підготовки та якість поліграфологічних досліджень в умовах воєнної загрози.
Keywords: професійна компетентність, формування компетентності, підготовка поліграфологів, міжнародні стандарти практики, національна школа поліграфології