МОДЕРНІЗАЦІЯ АЛГОРИТМУ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ВІЙСЬКОВИХ ЧАСТИН НА ОСНОВІ МЕХАНІЗМУ ПОВЕРНЕННЯ ПДФО - Панухник, Олена (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Організація ефективного фінансового забезпечення військових частин є критично важливим імперативом оборонної стратегії України в умовах повномасштабного вторгнення. У цьому контексті механізм повернення частини податку на доходи фізичних осіб до бюджетів військових підрозділів постає як інструмент, що детермінує оперативність реагування на нагальні потреби, оптимізацію використання ресурсів і забезпечення прозорості фінансових потоків. Водночас його застосування вимагає глибокого теоретичного осмислення, модернізації процесів управління та розроблення алгоритму використання цих коштів в умовах невизначеності безпекового середовища.М е т о д и . Дослідження базується на комплексному методологічному підході, який інтегрує аналіз нормативноправових актів України щодо повернення ПДФО, порівняльне вивчення міжнародних практик локалізованого фінансування оборонних підрозділів, а також систематизацію емпіричних даних про використання повернених коштів у військові частини, починаючи з 2022 року. Застосовано загальнонаукові методи пізнання, методи абстрагування, логічного узагальнення, систематизації, кейс-аналізу та графічної візуалізації, а також інструментарій контекстуального аналізу, що дало змогу поєднати емпірично-феноменологічний рівень з абстрактно-теоретичним.Р е з у л ь т а т и . Отримані результати засвідчують, що систематичне застосування механізму повернення ПДФО дає змогу військовим частинам своєчасно покривати потреби в закупівлі матеріально-технічних ресурсів, оплаті послуг та організації логістичного забезпечення. На основі аналізу визначено ключові напрями алгоритму, які охоплюють інституційну модернізацію, механізм управління та інструменти менеджменту. Зокрема, наукова розвідка показала, що інтеграція цифрових рішень, використання блокчейн-реєстрів і панелей "план-факт" підсилюють прозорість і суттєво знижують ризики нецільового використання коштів.В и с н о в к и . Запропонований концептуальний підхід до модернізації алгоритму управління фінансовими ресурсами військових частин на основі механізму повернення ПДФО формує підґрунтя для підвищення фінансової автономії та оперативності підрозділів у воєнних умовах. Його наукова новизна полягає у здатності інтегрувати правові, організаційні, цифрові компоненти в цілісну систему фінансової безпеки країни. Практичне значення дослідження виявляється у розробленні рекомендацій із метою оптимізації бюджетних процесів, забезпечення контролю та прозорості витрат, а також для інституційного закріплення партисипативних практик фінансового управління у секторі оборони України.
Keywords: алгоритм, модернізація, управління ресурсами, фінансові ресурси, фінансове забезпечення, податок на доходи фізичних осіб, воєнний контекст