АКТУАЛЬНИЙ СТАН АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ЗОН З ОСОБЛИВИМИ УМОВАМИ КОРИСТУВАННЯ ВІЙСЬКОВИХ ОБ'ЄКТІВ - Комар, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Адміністративно-правова охорона земель навколо військових об'єктів, що належать до зон із особливими умовами користування, є важливим інструментом національної безпеки, особливо в умовах воєнного стану. Забезпечення належного правового режиму на таких територіях має вирішальне значення для ефективного функціонування об'єктів оборонного призначення, захисту життя громадян і навколишнього середовища. Чинні нормативно-правові акти в Україні не забезпечують належного рівня захисту таких територій, що зумовлює необхідність аналізу чинного законодавства, практики його застосування, діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також удосконалення механізмів контролю і притягнення до адміністративної відповідальності.М е т о д и . Використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу й формально-юридичний метод. Це дало змогу дослідити зміст правових норм, виявити практичні проблеми, узагальнити практичні аспекти та сформулювати пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання.Р е з у л ь т а т и . Досліджено правову природу адміністративно-правової охорони земель із особливими умовами користування навколо військових об'єктів. Установлено, що в Україні відсутній спеціальний закон, який би визначав правовий режим, межі й режим землекористування у таких зонах. Виявлено низку адміністративних і процедурних дисфункцій, серед яких: відсутність належного правового регулювання зон із особливими умовами користування військових об'єктів; неінтегрованість даних про правові обмеження землекористування навколо військових об'єктів у Державному земельному кадастрі; відсутність ефективного механізму міжвідомчої координації між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та військовими формуваннями; низький рівень використання потенціалу громадського контролю. Обґрунтовано необхідність розроблення спеціального законопроєкту, який визначатиме правовий режим територій навколо військових об'єктів, уніфікує процедурні заходи, забезпечить їхню прозорість, передбачуваність і підзвітність охорони таких земель.В и с н о в к и . Сучасний стан адміністративно-правової охорони зон із особливими умовами користування навколо військових об'єктів перебуває на початковому етапі розвитку й потребує подальшого вдосконалення. Необхідні кроки: законодавче врегулювання порядку визначення та встановлення зон із особливими режимами використання (як виду зон із особливими умовами користування) навколо військових об'єктів; удосконалення процедур міжвідомчої взаємодії і внесення відомостей до Державного земельного кадастру; установлення адміністративної відповідальності за порушення правового режиму таких територій; активне впровадження сучасних засобів контролю (моніторингу) земельних ресурсів; залучення громадськості до процесу охорони земель.
Keywords: адміністративно-правова охорона земель, військовий об'єкт, державний контроль, публічна адміністрація, Міністерство оборони України, правовий режим, адміністративно-правова реформа