УПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНОГО ГАРАНТУВАННЯ ЯКОСТІ - Красников, Євген; Калита, Петро (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Сьогодні у сфері безпеки й оборони України здійснюються масштабні реформи механізмів закупівлі продукції оборонного призначення, зокрема в частині забезпечення якості такої продукції шляхом проведення оцінювання системи менеджменту якості підприємств постачальників у межах проведення робіт із державного гарантування якості. Ці реформи вимагають теоретико-методичного обґрунтування як шляхів таких змін, так і механізмів їх здійснення. Важливим питанням є визначення єдиної термінології у сфері менеджменту якості та менеджменту загалом, яка була б гармонізована з відповідною термінологією держав-членів ЄС та НАТО. Повномасштабне вторгнення росії в Україну актуалізувало розгляд питань, пов'язаних із запровадженням системи державного гарантування якості. Мета дослідження полягає в аналізі радянської системи контролю якості та порівнянні її із системою державного гарантування якості.М е т о д и . У дослідженні були використані такі методи, як аналіз, синтез, узагальнення, за допомогою яких опрацьовані й обґрунтовані пропозиції щодо формування нової системи забезпечення якості продукції оборонного призначення.Р е з у л ь т а т и . Проаналізовано стан системи контролю якості продукції оборонного призначення, зокрема організаційної структури цієї системи, її нормативного регулювання та спроможності забезпечити якість продукції в сучасних умовах. Досліджено системи державного гарантування якості за такими складниками, як структура, склад робіт, документація, підготовка фахівців, а також можливі механізми взаємодії зазначених систем за окремими елементами.В и с н о в к и . Застосовано інституціональний підхід з питань аналізу чинної системи контролю якості та системи державного гарантування якості. Визначено основні напрями запровадження у сфері оборони сучасної системи забезпечення якості, яка базується на ризик-орієнтованому підході.
Keywords: контроль якості, гарантування якості, стандарти, система менеджменту якості, оборона, закупівлі, AQAP, управління ризиками, стандартизація