ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ БАЛТІЙСЬКОЇ СИСТЕМИ ВИСОТ 1977 РОКУ ТА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ВЕРТИКАЛЬНОЇ РЕФЕРЕНЦНОЇ СИСТЕМИ В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ В ЄДИНУ ЄВРОПЕЙСЬКУ ІНФРАСТРУКТУРУ ПРОСТОРОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ: ВПЛИВ НА СЕКТОР БЕЗПЕКИ Й ОБОРОНИ УКРАЇНИ - Ковальчук, Андрій; Шкут, Олексій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2025)
В с т у п . Україна готується до значної трансформації у сфері геодезичного забезпечення, плануючи з 1 січня 2026 року перейти від застарілої Балтійської системи висот 1977 року (БСВ-77) до Європейської вертикальної референцної системи (EVRS). Цей перехід є критично важливим для модернізації національної геодезичної інфраструктури, оскільки БСВ-77 не відповідає сучасним вимогам до точності геопросторових даних та обмежує міжнародну інтеграцію. Необхідність упровадження EVRS зумовлена гармонізацією з європейським законодавством (директива INSPIRE) істандартами НАТО, що забезпечить сумісність геодезичних даних для Збройних сил України, підвищуючи їхню оперативність та ефективність.М е т о д и . Під час написання статті використано загальнонаукові методи аналізу, порівняння, синтезу, аналогії, системного підходу. Проведено порівняльний аналіз БСВ-77 та EVRS за ключовими параметрами, включаючи їхню фізичну сутність, визначення референцних поверхонь і методології вимірювання висот. Оцінено точність кожної системи, що є вирішальним фактором для сучасних геодезичних, картографічних та інженерно-геодезичних робіт. Особливу увагу приділено відповідності до міжнародних стандартів та інтеграції EVRS у глобальний геодезичний каркас на противагу ізольованій позиції БСВ-77. Детально проаналізовано інтеграцію систем висот у сучасні геоінформаційні системи (ГІС) і застосування моделей геоїда.Р е з у л ь т а т и дослідження підкреслюють значні переваги EVRS над БСВ-77 у точності, сумісності та відповідності до міжнародних стандартів. Перехід на EVRS дасть змогу Україні інтегруватися в єдину європейську інфраструктуру просторових даних і забезпечить повну сумісність картографічних та геопросторових даних зі стандартами НАТО, що має першочергове значення для оборонного сектору. Розглянуто також складність трансформації даних між системами та необхідність розроблення надійних алгоритмів для безшовної конверсії.В и с н о в к и . Упровадження EVRS є не лише технічною модернізацією геодезичної інфраструктури, але й невід'ємною частиною інтеграції України в європейське та євроатлантичне співтовариство. Цей крок сприятиме створенню єдиної європейської інфраструктури просторових даних, що є ключовою стратегічною метою для України.
Keywords: системи висот, Балтійська система висот 1977 року, Європейська вертикальна референцна система (EVRS), просторові дані, єдина європейська інфраструктура просторових даних