ПСИХОЛОГІЧНИЙ ТЕРОРИЗМ ЯК ЗАСІБ ВПЛИВУ НА СВІДОМІСТЬ СОЦІУМУ ТА ОСОБИСТОСТІ - Алещенко, Віктор; Хміляр, Олег (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . У реаліях сьогодення доводиться констатувати суттєве зростання терористичних рухів, глобалізацію масштабів їхньої діяльності, а також високий вишкіл їхньої організованості і професіоналізму. Ототожнюючись зі зброєю масового ураження, що поєднує безпосередньо фізичний збиток жертвам зі значним психологічним впливом на соціум, – психологічний тероризм завдає цілеспрямованого руйнівного впливу на психіку особистості. У цьому контексті актуальним завданням сучасної психологічної науки є пошук оптимальної системи психологічного захисту і забезпечення інформаційно-психологічної безпеки особистості та суспільства від дії психологічного тероризму. Метою статті є розкриття сутності психологічного тероризму як форми несмертоносної зброї та розроблення основних психологічних засад захисту від її впливу.М е т о д и . Методологічну основу наукової статті становлять правовий і системний аналіз, синтез, метод інтерпретації, порівняння та герменевтичний метод. Проаналізовано соціальні трансформації членів релігійних сект.Р е з у л ь т а т и . Встановлено, що серед чинників, які обумовлюють розповсюдження психологічного тероризму є суттєве ущільнення інформаційного середовища, наростання некомпетентності населення в умовах гібридної війни, відсутність належної інформаційно-психологічної гігієни, зростання маргінальності, втрата соціальних зв'язків і відчуження, психологічна неграмотність населення як передумова будь-яких маніпуляцій. Усе це нерідко призводить до створення духовного вакууму, який заповнюється "хаосом нової духовності". Виділено чотири основні групи сект, що діють в Україні, серед яких: обрядові, містичні, раціоналістичні й тоталітарні. Охарактеризовано різновиди інформаційно-психологічної, лінгвістичної, психотропної, психофізичної, сомато-психологічної зброї, якими послуговуються терористи, здійснюючи психологічний вплив на осіб і суспільство в цілому.В и с н о в к и . Доведено, що проблема боротьби з психологічним тероризмом потребує аналізу різноманітних кризових ситуацій та структури самого тероризму як явища, який пройшов довгий шлях еволюції від одинаків-смертників до величезних терористичних організацій, які вчиняють теракти, що тягнуть за собою залякування (загибель) великої кількості людей. Розкрито умови високої толерантності до спроб залучення до деструктивних культів, серед яких: висока соціальна активність, високий рівень освіти, знання іноземних мов, доступ до різних джерел інформації, різноманітні види діяльності, професійне кар'єрне зростання, бачення перспектив розвитку особистості.
Keywords: віра, релігія, церква, психоманіпулятор, психологічний тероризм, несмертоносна зброя, психологічна зброя