ОКРЕМІ АСПЕКТИ ПОЗИТИВНОГО ІМІДЖУ ОФІЦЕРА СОЦІАЛЬНОГО СУПРОВОДУ - Беспалько, Андрій (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Проблема формування позитивного іміджу підпадає під сферу наукових інтересів різних спеціальностей, зокрема: психології, педагогіки, економіки, соціології, соціальної роботи тощо. Теоретичний аналіз наукових джерел із зазначеної проблематики дає можливість стверджувати, що позитивний імідж є важливим елементом фахового функціонування, розвитку та становлення працівника певної сфери діяльності як особистості та суб'єкта професійної діяльності, сприяє оптимізації професійних та людських якостей. Формування позитивного іміджу є довготривалим і складним процесом, який формується під впливом чисельних чинників та складається з багатьох компонентів. Лише конструктивна взаємодія фундаментальних компонентів є запорукою набуття позитивного професійного іміджу. Метою статті є дослідження теоретичних положень формування іміджу, визначення зовнішніх і внутрішніх компонентів, які є невід'ємними складовими структури позитивного іміджу офіцера соціального супроводу.М е т о д и . У процесі дослідження використано такі методи, як: аналіз, узагальнення, порівняння, систематизація наукових джерел з проблеми дослідження – формування позитивного іміджу.Р е з у л ь т а т и . За результатами теоретичного аналізу наукових джерел із запропонованої проблеми дослідження визначено сутність і зміст поняття "імідж" та "позитивний імідж", виокремлено основні структурні компоненти. Встановлено, що позитивний професійний імідж офіцера соціального супроводу містить такі вимірювання: внутрішні установки, рівень мотивації та особистісної готовності представників сфери надання соціальних послуг; сформоване в масовій свідомості уявлення про необхідність, суспільну важливість соціальної роботи як виду професійної діяльності та особистісні характеристики представників системи соціального супроводу персоналу ЗС України; рівень професійної компетентності, професійну систему цінностей і норм поведінки, професійну культуру представників системи надання соціальних послуг.В и с н о в к и . Результатом теоретичного дослідження стало розуміння того, що під час формування позитивного іміджу офіцера соціального супроводу слід спиратися на якість соціальних послуг, що надаються; наявність позитивних особистісних якостей і професійної компетентності у надавачів соціальних послуг. Концентрація на одній зі складових іміджу не дасть позитивного результату. Лише комплексна і системна робота сприятиме формуванню і становленню позитивного іміджу як окремого офіцера соціального супроводу, так і загалом системи соціальної роботи в ЗС України.
Keywords: імідж, соціальний супровід, соціальний захист, соціальні послуги, військовослужбовці та члени їхніх сімей, воєнний стан