ОБҐРУНТУВАННЯ ПЕРСПЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ ГРОШОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ЗА ПРИНЦИПАМИ КРАЇН НАТО - Чімишенко, Сергій; Цюкало, Людмила; Бачинський, Євген (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Збройна агресія російської федерації проти України призвела до істотного збільшення чисельності Сил оборони України. Зазвичай в умовах війни важливим є належний рівень грошового забезпечення військовослужбовців, які беруть участь у захисті державного суверенітету України. Для цього, починаючи з 1 лютого 2022 року, суттєвих змін зазнала система грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ. Проте на сьогодні національна система в основному складається з окладів за військовими званнями, посадових окладів та додаткових видів. Дуже часто кількість і питома вага додаткових видів переважає у складі грошового забезпечення, що суперечить одному з принципів грошового забезпечення – прозорості його нарахування. Тому, враховуючи сучасні військові, політичні та економічні умови, актуальним є дослідження чинної системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ, визначення напрямів її вдосконалення відповідно до стандартів НАТО. Метою статті є проведення дослідження щодо розробки перспективної моделі грошового забезпечення військовослужбовців ЗС України за досвідом країн НАТО.М е т о д и . Методологія дослідження базується на використанні загальнонаукових методів, зокрема: аналізу та синтезу, узагальнення; метод аналогії використано для запропонованої моделі перспективної системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ за досвідом країн НАТО.Р е з у л ь т а т и . Розглянуто основні напрями вдосконалення чинної системи грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ, що ґрунтується на основі військового звання та вислуги років.В и с н о в к и . Запропоновано та обґрунтовано розробку перспективної моделі грошового забезпечення військовослужбовців ЗСУ за досвідом країн НАТО.
Keywords: грошове забезпечення військовослужбовців, базовий оклад, перспективна модель, країни НАТО