МІЖНАРОДНІ ОФІЦІЙНІ ДОКУМЕНТИ ЯК ДЖЕРЕЛО ДЛЯ ВДОСКОНАЛЕННЯ ВНУТРІШНЬОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Кравець, Валентина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . В умовах збройної агресії рф вищі військові навчальні заклади України продовжують розбудовувати власні системи внутрішнього забезпечення якості. Удосконалення таких систем неможливе без врахування найкращих практик і здобутків у цій сфері. Метою цього дослідження є розробка пропозицій, спрямованих на вдосконалення внутрішнього забезпечення якості у ВВНЗ України з урахуванням положень міжнародних документів.М е т о д и . Джерельну базу дослідження утворюють документи міжнародних організацій з питань забезпечення якості у сфері вищої освіти, міжнародні угоди України щодо співробітництва у сфері підготовки військових фахівців. Використано діалектичний, історичний, порівняльно-правовий методи для відстеження трансформації поглядів на вирішення проблеми внутрішнього забезпечення якості в закладах вищої освіти; системно-структурний, формально-логічний методи – для визначення положень, які доцільно врахувати у процесі вдосконалення внутрішнього забезпечення якості у ВВНЗ України; методи аналізу, узагальнення та синтезу – для розробки відповідних пропозицій.Р е з у л ь т а т и . Узагальнено та систематизовано міжнародні офіційні документи (угоди, протоколи, конвенції, рекомендації, стандарти, декларації, комюніке, послання, хартії), які представлено трьома категоріями: документи, які визначають національні політики щодо заохочення закладів вищої освіти впроваджувати системи внутрішнього забезпечення якості; документи, які надають методичну допомогу у формуванні систем внутрішнього забезпечення якості; документи з питань співробітництва у сфері підготовки військових фахівців. Визначено положення, які доцільно врахувати у процесі вдосконалення внутрішнього забезпечення якості у ВВНЗ України. Розроблено пропозиції з імплементації цих положень у вітчизняних нормативно-правових актах.В и с н о в к и . Результати цього дослідження розвивають ідеї інших дослідників про доцільність врахування ВВНЗ України у процесі вдосконалення внутрішнього забезпечення якості стандартів та рекомендацій щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти, а також стандартів якості НАТО.
Keywords: система внутрішнього забезпечення якості, вищі військові навчальні заклади, міжнародні норми, нормативні акти, офіційні документи