ІНФОРМАЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ПРОТИБОРСТВО В УМОВАХ ВІЙНИ - Алещенко, Віктор (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Інформаційна сфера, яка є системотворчим чинником життя суспільства, активно впливає на стан політичного, економічного, оборонного та інших складових безпеки держави. Інформаційно-психологічне протиборство (ІПП) зародилося в глибокій давнині. Воно виникало одночасно з появою збройного протиборства як складової збройної боротьби у вигляді знищення сил і засобів збройної боротьби противника та психологічного засобу послаблення бойової потужності супротивника й підняття бойового духу своїх військ. Національна безпека України суттєво залежить від стану інформаційно-психологічного протиборства, а разом з технічним прогресом ця залежність зростатиме.М е т о д и . Використано теоретичний аналіз наукових публікацій з визначеної проблематики; порівняльний аналіз нормативно-правових документів з питань інформаційно-психологічного протиборства; узагальнення та синтез.Р е з у л ь т а т и . Розглянуто зміст, роль і значення інформаційно-психологічного протиборства у контексті сучасних форм і методів інформаційної боротьби в умовах війни. Визначено сутність інформаційно-психологічного протиборства як системи інформаційних і психологічних впливів на інформаційні ресурси противника, свідомість і почуття його військовослужбовців і населення, а також комплекс заходів щодо захисту власних інформаційних і психологічних ресурсів. Визначено та проаналізовано складові, завдання, принципи та функції інформаційного протиборства. Розкрито тенденції інформаційно-психологічного протиборства в умовах війни та проаналізовано його направленість на оперативному і тактичному рівні в повсякденній діяльності у ході підготовки і ведення бойових дій. Визначено проблемні питання інформаційно-психологічного протиборства в сучасних умовах і досліджено їхні особливості в контексті загроз національній безпеці України.В и с н о в к и . Представлені сучасні погляди на суть, форми і способи ведення інформаційно-психологічного протиборства провідних світових держав, що є лідерами в цій царині, можуть бути використані для розвитку необхідної вітчизняної методологічної бази та вироблення науково обґрунтованих рекомендацій, а в подальшому і обґрунтованих нормативних правових актів по організації і веденню інформаційно-психологічного протиборства в умовах війни.
Keywords: інформаційно-психологічне протиборство, інформаційно-психологічний вплив, інформаційна зброя, інформаційно-психологічна дія, дезінформація, маніпуляція,чутки, фейки