АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА ЧЛЕНІВ ЇХНІХ СІМЕЙ: ШВЕЙЦАРСЬКА МОДЕЛЬ - Пєтков, Сергій; Макарова, Тетяна (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Актуальність дослідження досвіду адміністративно-правового регулювання соціального захисту військовослужбовців провідних демократичних країн світу важливий для його впровадження в період формування сучасного забезпечення соціальних прав військовослужбовців і членів їхніх сімей в умовах повномасштабної війни в Україні. У роботі розглянуто швейцарську модель військової служби, фундаментом якої є доведена до абсолюту єдність народу та армії, громадянина та держави, цілеспрямована робота адміністративно-правового механізму на всебічний захист прав людини, у тому числі військовослужбовців. Мета статті – вивчення досвіду провідних демократичних країн, зокрема швейцарської моделі військової служби, для створення сучасного адміністративно-правового регулювання соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей в умовах повномасштабної війни в Україні, формування практичних пропозицій для впровадження справедливого та прозорого механізму соціальних гарантій військовослужбовців та членів їхніх сімей, заснованого на національних традиціях козацтва та демократичних надбаннях.М е т о д и . У процесі дослідження використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу та формально-юридичний метод, що надало змогу здійснити аналіз та висвітлити інформацію з викладених джерел та юридичних актів, з'ясувати зміст правових норм цих актів й отримати нові знання, що знайшли своє відображення у викладеному матеріалі.Р е з у л ь т а т и . Досліджено адміністративно-правове регулювання соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей у швейцарській моделі військової служби, побудованій за міліційним принципом, а також розглянуто виконання громадянського обов'язку членами швейцарського суспільства щодо обов'язкової служби в армії, фундаментом якого є всеохопний, справедливий та зрозумілий механізм адміністративно-правового забезпечення державою соціальних прав військовослужбовців.В и с н о в к и . Розроблено декілька висновків та пропозицій, спрямованих на вдосконалення врегулювання адміністративно-правового забезпечення соціальних прав військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні. Україна в умовах повномасштабної війни потребує створення такої армії, яка стане невід'ємною та головною частиною українського суспільства.
Keywords: адміністративне право, адміністративно-правова реформа, армія за міліцейським принципом, військове право, соціальне забезпечення військовослужбовців, страхування військовослужбовців, швейцарський нейтралітет