МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ВОЄННОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Сировець, Сергій; Уліганець, Сергій; Мельник, Людмила (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2024)
В с т у п . Воєнний туризм в Україні є відносно новим напрямом, який зародився після початку російсько-української війни в 2014 р. За оцінками експертів, у 2023 р. в Україну прибуло близько 100 тисяч туристів, які цікавилися війною. Цей показник на 30 % більше, ніж у 2022 р. Міжнародна підтримка України сприяє підвищенню обізнаності про нашу країну та її історію. Повага до пам'яті і гідності є фундаментальним принципом в етиці досліджень і взаємодії з історичними та чутливими темами воєнного туризму.М е т о д и . Використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження: аналізу та синтезу, логічних побудов – при формулюванні теоретико-методологічних основ дослідження – сутність воєнного туризму, аспекти вивчення воєнного туризму; експедиційні та дистанційні методи – при зборі вихідної інформації – огляд території міст Ірпінь, Гостомель, Буча; методи геопросторового аналізу – під час обробки вихідної інформації та її подальшому аналізі – можливості створення тематичних маршрутів, яке б дало змогу структурувати відвідування і популяризувати пам'ятки історії та спадщини; геопросторового моделювання та картографічний – під час проведення аналізу матеріалів впливу військової агресії на Україну на міжнародний туризм та оформленні результатів дослідження.Р е з у л ь т а т и . Воєнний туризм розглянуто як вид туризму, у якому туристи відвідують місця та об'єкти, пов'язані зі збройними конфліктами, воєнною історією та військовими подіями. Цей вид туризму може охоплювати різноманітні аспекти, від відвідування військових музеїв та пам'ятників до спеціалізованих турів, у яких туристи можуть брати участь у симуляціях військових дій, відвідувати воєнні об'єкти і локації бойових дій. Запропоновано модель формування видової структури воєнного туризму.В и с н о в к и . Вид туризму, який базується на історії та культурній спадщині, може бути більш автентичним і привабливим для туристів. В академічному контексті з'являються дослідження, спрямовані на моніторинг, оцінювання та оптимізацію маршрутів воєнного туризму. Одним із аспектів, який забезпечив успіх воєнних маршрутів, – це координація зусилля для побудови спільної ідентичності. Виявлено, що воєнний туризм може сприяти підвищенню обізнаності про війну, сприяти толерантності і взаєморозумінню між людьми різних культур, а також сприяти розвитку економіки України, включаючи міжнародну підтримку воєнного туризму в Україні.
Keywords: воєнний туризм, фіксер, фасилітація, толерантність, Буча, Ірпінь, Україна