МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ РОЗБУДОВИ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ У ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Кравець, Валентина (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
В с т у п . Одним із актуальних завдань Концепції КМ України щодо трансформації системи військової освіти є забезпечення належної якості військової освіти з урахуванням стандартів НАТО. Не всі вищі військові навчальні заклади України завершили інституційне оформлення систем внутрішнього забезпечення якості, обов'язкове запровадження яких встановлено вимогами чинного законодавства України. Цей процес потребує подальшого вдосконалення і методичного забезпечення, що зумовлює необхідність дослідження методологічних засад розбудови системи внутрішнього забезпечення якості у вищих військових навчальних закладах. Мета та завдання дослідження – визначити методологічні засади розбудови системи внутрішнього забезпечення якості у вищих військових навчальних закладах України з урахуванням сучасного досвіду вітчизняних закладів вищої освіти та стандартів якості НАТО.М е т о д и . Використано теоретичний аналіз наукових публікацій з визначеної проблематики; статистичний аналіз даних; порівняльний аналіз законів України, нормативних документів Європейського простору вищої освіти, НАТО та закладів вищої освіти з питань забезпечення якості; узагальнення та синтез.Р е з у л ь т а т и . Охарактеризовано поширені методологічні концепції розбудови системи внутрішнього забезпечення якості: ESG-2015, ISO 9001, модель досконалості EFQM. Обґрунтовано, що найбільш прийнятним методологічним підґрунтям для розбудови такої системи у вищих військових навчальних закладах є стандарти внутрішнього забезпечення якості ESG-2015 та стандарти системи управління якістю НАТО. За результатами порівняння цих стандартів, а також вимог законів України з питань якості освіти, встановлено їхню тотожність, на підставі чого запропоновано перелік процедур внутрішнього забезпечення якості для вищих військових навчальних закладів. Уточнено рівні структурної моделі системи внутрішнього забезпечення якості для вищих військових навчальних закладів.В и с н о в к и . Встановлено, що структура системи внутрішнього забезпечення якості для вищих військових навчальних закладів принципово не відрізняється від моделі такої системи для будь-якого закладу вищої освіти в Україні, за винятком процедури щодо співробітництва з НАТО. Водночас реалізація у вищих військових навчальних закладах процедур, які стосуються забезпечення студентоцентричності та публічності, має особливості, які потребують подальшого наукового обґрунтування.
Keywords: методологічні концепції, система внутрішнього забезпечення якості, вищі військові навчальні заклади, нормативні документи, процедури, організаційно-функціональна структура