СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ ФОРМУВАННЯ "ОБРАЗУ ВОРОГА" З УКРАЇНИ РОСІЙСЬКИМИ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ ПІД ЧАС РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Холох, Олена; Скрябін, Олександр (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
В с т у п . Досліджено розвиток наукового знання стосовно морально-психологічних аспектів війни, одним з яких є психологічне явище "образу ворога" у суспільній свідомості учасників війни, а також соціально-психологічних механізмів його формування і трансформації. Мета та завдання – поглибити розуміння "образу ворога"з Українии в суспільній свідомості росіян, здійснити ретроспективний аналіз соціально-психологічних механізмів його формування на прикладі висвітлення російськими засобами масової комунікації триваючої російсько-української війни (2014–2023) та здійснити перспективний аналіз трансформації "образу ворога" у суспільній свідомості росіян.М е т о д и . Використано загальнонаукові методи: аналіз, синтез, порівняння та узагальнення та метод теоретичної психології – реконструкцію. Ретроспективний аналіз застосовано для розкриття соціально-психологічних механізмів формування "образу ворога" з України та українців у суспільній свідомості росіян. Міждисциплінарний підхід дозволив об'єднати результати філософських напрацювань у царині семіотики кордону і філософсько-антропологічного осмислення бінарного способу мислення образів "Ми", "Інші", "Чужі" і "вороги" у суспільній свідомості соціального суб'єкта та попередні результати цього психологічного дослідження з метою здійснення перспективного аналізу трансформації "образу ворога" у суспільній свідомості росіян.Р е з у л ь т а т и . "Образ ворога" у суспільній свідомості росіян формувався в кілька етапів: 1) сформовано негативні соціальні, етнічні та культурні стереотипи; 2) відбулося безпосереднє формування "образу ворога". "Образ ворога" щодо українців виражається на когнітивному рівні (знання і переконання), афективному рівні (почуття та емоції) та на поведінковому рівні (реакції та дії) росіян. Можемо спрогнозувати, що сформований у суспільній свідомості росіян "образ ворога" з України трансформується в майбутньому в образ "Чужих", або "Інших".В и с н о в к и . Поглиблено розуміння психологічного явища "образу ворога" як складової суспільної свідомості учасників війни. "Образ ворога" здебільшого не відображає реальність, адже він сконструйований штучно, а тому показано, що основними соціально-психологічними механізмами були: переконання, маніпуляції та психологічне зараження; створення наративів, на афективному та поведінковому рівнях – завдяки фейкам, симулякрам та мові ворожнечі.
Keywords: суспільна свідомість, комунікативно-пропагандистські технології впливу на суспільну свідомість, бінарний спосіб мислення, суспільні стереотипи, фейк, симулякр, мова ворожнечі