АНАЛІТИЧНИЙ ОПИС ТЕОРЕТИЧНОГО ЕТАПУ СТВОРЕННЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ – МЕТАФОРИЧНИХ АСОЦІАТИВНИХ КАРТ "МАСКА" ДЛЯ РОБОТИ З ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ (КОМБАТАНТАМИ) ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Кравченко, К.; Кравченко, К.; Соколіна, О. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Презентовано аналітичний опис теоретичного етапу створення психологічного інструментарію – метафоричних асоціативних карт "маска" для роботи з військовослужбовцями (комбатантами) ЗС України, основна мета якого – підвищення ефективності заходів психологічного забезпечення військовослужбовців (комбатантів) ЗСУ (у т. ч. в районі ведення бойових дій). При роботі з військовослужбовцями метафоричні асоціативні карти дозволяють налагодити конструктивний діалог між військовослужбовцем і психологом, тим самим оптимізуючи час на встановлення психологічного контакту. У зв'язку з масовою відмовою військовослужбовців від роботи з традиційними методами психодіагностики (анкетуванням, бланковими тестовими методиками, автоматизованими психологічними методиками на базі ПЕОМ тощо) метафоричні асоціативні карти дозволяють не тільки оперативно провести психодіагностику військовослужбовців (як групи, так й індивідуально), але і сприяють у вирішенні за їх допомогою багатьох психологічних проблемних питань, а саме: нормалізують негативні емоційні стани, підвищують мотивацію до діяльності, сприяють вирішенню конфліктних ситуацій у підрозділі тощо. У результаті проведення теоретичного етапу досліджень були отримані такі результати: 1) визначено особливості метафоричних асоціативних карт як дієвого психологічного інструменту та методика їх використання, сформовано основні рекомендації щодо їх створення; 2) визначено особливості та переваги використання методу маскотерапії та сформовано рекомендації щодо його практичного застосування; 3) обґрунтовано переваги поєднання методу маскотерапії та методики використання метафоричних асоціативних карт (МАК), результатом чого є створення психологічного інструментарію МАК "маска" для психологічної роботи з військовослужбовцями (комбатантами) ЗС України; 4) визначено основний перелік проблемних питань, для вирішення яких буде застосований зазначений психологічний інструментарій (на основі аналітичного опису роботи позаштатних груп психологічної допомоги, які супроводжують підрозділи ЗС України в районі ведення бойових дій, починаючи з повномасштабного вторгнення); 5) розроблено методику створення метафоричних асоціативних карт "маска" для проведення психологічної роботи з військовослужбовцями (комбатантами) ЗС України.
Keywords: метафоричні асоціативні карти, маскотерапія, військовослужбовці, учасники бойових дій, психологічне забезпечення ЗС України