ТРИМАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ У ДИСЦИПЛІНАРНОМУ БАТАЛЬЙОНІ: ПОРІВНЯЛЬНО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ ПОКАРАННЯ В УКРАЇНІ ТА ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ - Нестеренко, В. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Проведено порівняльно-правовий аналіз порядку й умов виконання та відбування покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні в Україні та покарання у вигляді тримання у військовому виправно-тренувальному центрі у Великої Британії. Правове регулювання відповідальності військовослужбовців за вчинення правопорушень відображено в законах про ЗС та статтях нормативно-правових документів, на кшталт кримінальних кодексів різних держав світу. Стан реформування ЗСУ на тлі збройної агресії російської федераці проти України зумовлює більш ретельний аналіз існуючої системи покарань військовослужбовців за вчинені ними правопорушення, а будь-яке питання, пов'язане з приведенням вітчизняних ЗС до стандартів НАТО підпадає під підвищений інтерес суспільства та має привілейоване значення. Цей порівняльно-правовий аналіз порядку й умов виконання та відбування покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні в Україні та схожому підрозділі Збройних сил країни-члена НАТО надасть науковцям, вітчизняним законотворцям та іншим зацікавленим сторонам об'єктивну інформацію щодо ефективності, якості та існуючих моделей функціонування такого виду покарання. За результатами цього дослідження запропоновано напрями розвитку дисциплінарного батальйону України, а також заходи виправлення і ресоціалізації засуджених військовослужбовців, що задовольнять потреби самих військовослужбовців і забезпечать захист їхніх прав та інтересів, а також посприяють формуванню в них механізмів правової соціалізації та правослухняної поведінки. Висвітлено позитивні практики виправлення і ресоціалізації військовослужбовців, кількісні показники рецидиву, особливості матеріально-технічної бази військового виправно-тренувального центру у Великій Британії, запропоновано зміни до законодавства, а також варіанти додаткових незалежних суб'єктів моніторингу і контролю за порядком та умовами відбування покарання у вигляді тримання в дисциплінарному батальйоні.
Keywords: виправлення, військовий виправно-тренувальний центр, військовослужбовці, дисциплінарний батальйон, кримінальні правопорушення, покарання