АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - Пашинський, В.; Ступак, Д. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Розглянуто питання адміністративно-правового забезпечення правового режиму воєнного стану. Досліджено наукові погляди щодо таких правових категорій, як "правове забезпечення" та "адміністративно-правове забезпечення" у різних сферах суспільних відносин. Розглянуто поняття "адміністративно-правового забезпечення правового режиму воєнного стану" та встановлено його ключові ознаки, а саме: здійснюється спеціальними суб'єктами забезпечення зазначеного правового режиму, повноваження яких визначені законодавством; регулюється нормами адміністративного права; реалізовується за допомогою спеціального інструментарію (механізмів, заходів); діяльність суб'єктів публічного управління полягає у прийнятті законів, підзаконних нормативно-правових актів та їх реалізації. Запропоновано авторське визначення поняття адміністративно-правового забезпечення правового режиму воєнного стану як врегульовану нормами адміністративного права діяльність уповноважених суб'єктів публічної влади щодо правового регулювання суспільних відносин, правового забезпечення реалізації заходів правового режиму воєнного стану з метою захисту прав і свобод людини, оборони держави в разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності та територіальній цілісності України. Встановлено, що сутністю адміністративно-правового забезпечення правового режиму воєнного стану є забезпечення умов для досягнення цілей запровадження такого правового режиму, а також забезпечення регулювання, реалізації, охорони і захисту суспільних відносин в умовах воєнного стану.
Keywords: правове забезпечення, адміністративно-правове забезпечення, правовий режим воєнного стану, адміністративно-правове забезпечення правового режиму воєнного стану, ознаки адміністративно-правового забезпечення правового режиму воєнного стану