ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ДАНИХ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ В СИСТЕМІ ТОПОГЕОДЕЗИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Писаренко, Р. (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Військово-спеціальні науки, 2023)
Широке застосування дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) при вирішенні завдань топогеодезичного забезпечення військ та під час ведення бойових дій є однією з сучасних тенденцій розвитку. Дані ДЗЗ надають точну, надійну, достовірну, оперативну та сучасну інформацію про місцевість, райони, об'єкти спостереження. Його сучасні засоби дозволяють вести цілодобове суцільне спостереження майже за будь-яких погодних умов та за будь-яким районом земної кулі, визначати координати об'єктів спостереження з точністю від 0,03–0,5 м до кількох метрів. Дистанційні методи зондування Землі дозволяють безперервно проводити топографічну розвідку, збирати інформацію у важкодоступних районах, на тимчасово недоступних територіях. Матеріали ДЗЗ застосовуються для складання, оновлення та виправлення топографічних, цифрових, електронних карт, для складання спеціальних карт, фотодокументів, описів та довідок про місцевість тощо. Повний перехід до дистанційних методів дослідження місцевості особливо доцільний під час бойових дій, насамперед через його дистанційність, економічність витрат коштів, робітників та часу для картографічних робіт. Дослідження та доцільне поєднання різних методів ДЗЗ дозволяє отримувати точні, якісні дані та вирішувати завдання топогеодезичного забезпечення швидше, оперативніше та ефективніше. Удосконалення використання даних дистанційного зондування при виконанні таких завдань топогеодезичного забезпечення, як створення фотопланів, фотосхем, фотокарт, карт змін місцевості, оновлення, оперативне виправлення карт та ін. дозволяє покращити процес картографічної діяльності, зекономити кошти та час на виконання робіт. Дані ДЗЗ є базою, а інколи й єдиним вихідним документом для створення карт. Оскільки в Україні немає діючих супутників, а аерофотозйомка проводиться з обмеженими можливостями, то безпілотні літальні апарати (БПЛА), завдяки своїм перевагам, є перспективним методом отримання даних про місцевість. Дані, отримані з БПЛА, є актуальними, своєчасними, точними, відносно легкими в обробці. Становлення БПЛА на озброєння в Топографічній службі ЗСУ (ТС ЗСУ) дозволить підвищити ефективність і точність виконання поставлених задач, удосконалити виконання ряду картографічних робіт.
Keywords: дистанційне зондування Землі, топографічна розвідка, топогеодезичне забезпечення